Kwiaty forsycji – 7 sposobów na ich wykorzystanie

To jest jedna z najbardziej fascynujących rzeczy w pogłębianiu przyjaźni z ziołami: rośliny, które mijałam obojętnie przez, nie bez przesady –kilkadziesiąt lat, nie widziałam w nich absolutnie nic ciekawego, okazują się być zupełnie magiczne. Ta forsycja, za którą się chowałam za dzieciaka, jak Gośka odliczała w chowanego, to coś więcej, niż: „zaklepuję: Sylwia za żółtym krzakiem”. To prawdziwe dobro. Forsycja ma fantastyczne właściwości, a ja mam dla Was kilka pomysłów na ich wykorzystanie. Ale po kolei

KWIATY FORSYCJI – WŁAŚCIWOŚCI I WYKORZYSTANIE

Ten wpis sponsoruje literka „R” jak rutyna. I nie taka, że od 10 lat siedzisz co wieczór ze swoim starym na kanapie, oglądasz „Na wspólnej” i marzysz sobie, że na obok Ciebie to siedzi Banderas. Forsycja jest bogata w rutynę. Czyli taki związek chemiczny, który wzmacnia i uszczelnia naczynia włosowate. A przez to poprawia odporności organizmu, może być stosowana pomocniczo w zaburzeniach krążenia żylnego, miażdżycy, zapobieganiu katarowi i grypie. Rutyna to także silny antyoksydant, który chroni przed działaniem wolnych rodników.

Forsycja właściwości lecznicze:

  • przeciwzapalne
  • przeciwalergiczne
  • pomaga wzmacniać odporność
  • wzmacnia ściany naczyń krwionośnych co jest pomocne m.in przy żylakach
  • antyoksydacyjne (spowalnianie procesów starzenia organizmu oraz zapobieganie rozwojowi chorób określanych jako cywilizacyjne)
  • syringina zawarta w forsycji wspomaga leczeniezapalenia wątroby, marskości i stłuszczenia miąższu wątroby, chorób autoimmunologicznych wątroby, nerek, gruczołów dokrewnych, endometriozy (warto ją tutaj łączyć z lukrecją, kurkumą czy ostropestem)

Forsycja właściwości kosmetyczne:

  • pomocna przy leczeniu łuszczycy
  • profilaktycznie i leczniczo przy pękających naczynkach
  • opóźnia efekty starzenia – działanie przeciwzmarszczkowe

FORSYCJA – KIEDY ZBIERAĆ

Zanim przejdę do tego kiedy zbierać forsycję, muszę też wspomnień o tym gdzie ją zabierać. Jak zawsze w takich przypadkach – daleko od ruchliwych ulic i innych zanieczyszczeń. Forsycja zaczyna kwitnąć w kwietniu, w różnych regionach polski w trochę innym czasie. Jej kwiaty zbieramy w suchy dzień, do południa.

CO ZROBIĆ Z KWIATAMI FORSYCJI?

Na wstępie muszę zaznaczyć, że zerwane kwiaty forsycji są bardzo wrażliwe na światło słoneczne, więc ja ograniczam jego dostęp możliwie najbardziej jak można. Po zarwaniu warto też położyć kwiaty na około 2 godziny na białym papierze, aby uciekło z nich to, co żyje, czyli np. jakieś małe owady.

1. Ocet z kwiatów forsycji

Wiele rzeczy, do których zrobienia wykorzystujemy forsycję robi się tak naprawdę bardzo prosto. Należy do nich ocet z forsycji.

Do słoika wrzucamy kwiaty forsycji. Tyle, aby zajmowały około 1/3 jego objętości. Dodajemy kawałek jabłka.

Potrzebujemy też wody z cukrem. Generalna zasada przy wszystkich octach jest taka, że na każdy litr wody (ja używam przegotowanej, wystudzonej) dajemy 4 łyżki stołowe cukru. Mieszamy, aż cukier się rozpuści, wlewamy do słoika. Ale nie do samego końca, zostawiamy trochę miejsca na wypadek, gdyby pierwszy etap przechodził bardzo burzliwie i ocet chciał ze słoika uciekać.

Zakrywamy słoik bawełnianą szmatką, nakładamy zakrętkę (ale nie zakręcamy, ocet musi mieć jakiś dopływ powietrza) i odstawiamy w ciemne miejsce na minimum 6 tygodni.

Po tym czasie ocet zlewamy, odcedzając kwiaty forsycji. Przelewamy do butelek, najlepiej ciemnych i znów odstawiamy w ciemne mmiejsce na minimum 3 miesiące.

2. Nalewka z kwiatów forsycji

  • 500 ml alkoholu 50%
  • 100 gramów kwiatów forsycji

Zalewamy, odstawiamy w ciemne miejsce na 2 tygodnie. Po tym czasie filtrujemy i nadal trzymamy w ciemnym miejscu.

Stosowanie doustne: 10 ml 2 razy dziennie.

3. Herbata utleniana z kwiatów forsycji

Przygotowanie herbaty utlenianej, jest bardziej pracochłonne, niż zwykłe suszenie, ale warto spróbować.

Proces utleniania herbaty to kilka prostych kroków.

  1. Rozkładamy kwiaty na papierze na około 2 -3 godziny, aby trochę podwiędły
  2. Bierzemy garść kwiatów i rolujemy w dłoniach, trochę się znęcamy, aż kwiaty zrobią się lekko wilgotne

3. Tak zrolowane kwiaty upychamy ciasno w słoiku

4. Wstawiamy słoik do piekarnika nagrzanego do 50 stopni i trzymamy go w nim 5-6 godzin. W tym czasie kwiaty zmienią kolor i zapach

5. Wyjmujemy je ze słoika, rozkładamy na blasze do pieczenia i ponownie wstawiamy do piekarnika na 50 stopni, aby się dobrze wysuszyły.

6. Wysuszone w ten sposób kwiaty wkładamy do słoika na około miesiąc

4. Suszone kwiaty forsycji

Szybko i na temat. Kwiaty forsycji rozkładamy na papierze, spryskujemy delikatnie spirytusem. Suszymy w ciemnym, przewiewnym miejscu, a po wysuszeniu również z ciemnego miejsca nie uwalniamy. U mnie do przetrzymywania suszu najlepiej sprawdzają się słoiki.

5. Napar z kwiatów forsycji

Świeże (lub suszone) kwiaty zalewamy wrzątkiem i zaparzamy kilka minut. Wła la!

6. Macerat olejowy z kwiatów forsycji

Macerat olejowy to coś, co wykorzystam do zrobienia kremu do twarzy, serum na pękające naczynka i może balsamu.

Przepis jest banalnie prosty. Kwiaty forsycji spryskujemy spirytusem. Odczekujemy 15 minut i wsypujemy je do słoika (mogą zajmować połowę jego objętości). Zalewamy ulubionym olejem, tzn takim, o którym wiemy, że np nie zatyka nam porów. Odstawiamy w ciemne miejsce na 2 tygodnie. Co 2 dni wstrząsamy słoikiem.

Po tym czasie kwiaty odcedzamy, możemy je wykorzystać np. do zrobienia mydła potasowego.

7. Gliceryt z kwiatów forsycji

Gliceryt znajdzie u mnie podobne zastosowanie jak macerat olejowy. Tzn wykorzystam go d przygotowania domowych kosmetyków. Jak zrobić gliceryt? Kwiaty forsycji wrzucam do słoika i skrapiamy alkoholem. Zakręcam na 15 minut. Po tym czasie zalewam je gliceryną kosmetyczną 99,5%. Zakręcony słoiczek wstawiam do szafki. Co kilka dni wstrząsam słoikiem. Po 3-4 tygodniach podwójnie przefiltrowuję glicerynę przez kilkukrotnie zwiniętą gazę. Tak przygotowany gliceryt trzymam zamknięty w szafce.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *