Sałatka na ciepło, z makaronu ryżowego i smażonych warzyw

Kiedyś jadłam tyle azjatyckich potraw, że zaczęłam się obawiać o to, czy pewnego dnia nie obudzę się, ze skośnymi oczami…. W sumie nie byłoby to takie złe. Zawsze podobały mi się kobiety, o azjatyckim typie urody. W zasadzie miłość do kuchni dalekiego wschodu nigdy do końca nie przeminęła. Co jakiś czas serwuję chińskie, japońskie lub indyjskie dania, co nie zawsze spotyka się z entuzjazmem zakochanych jednie w kuchni polskiej i wiernych tylko jej, domowników.
Dziś proponuję sałatkę na ciepło, ze smażonymi warzywami

i sezamem. Choć tego „na ciepło” nie trzeba się trzymać tak sztywno. Na zimno też jest pyszna.

Sałatka na ciepło, z makaronu ryżowego i smażonych warzyw – składniki:

– 2 garści makaronu ryżowego
– 5-7 grzybów mun
– zielona część pora
– papryka
– marchew
– 6 łyżek sezamu
– sos sojowy
– olej rzepakowy – 2 łyżki
– sól i pieprz do smaku

Sałatka na ciepło, z makaronu ryżowego i smażonych warzyw – przygotowanie:

Makaron ryżowy  wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem. Po pięciu minutach odcedzamy.
Grzyby mun również moczymy we wrzątku, co najmniej przez pół godziny.
Z papryki wycinamy gniazda nasienne i kroimy ją w paski. Marchew kroimy w słupki, a por w półtalarki.
Na suchej patelni prażymy sezam, aż będzie lekko zarumieniony.
Następnie na drugiej patelni rozgrzewamy olej (musi być naprawdę bardzo dobrze rozgrzany). Wrzucamy pokrojoną paprykę i smażymy (ok. 2 minuty) często i szybko mieszając. Następnie dorzucamy grzyby, paprykę i marchew i w podobny sposób smażymy wszystko kolejne 3 minuty. Pod koniec smażenia dodajemy makaron.
Sałatkę przekładamy do miski, doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym. Podajemy zanim wystygnie.
Smacznego!

4 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *