Ciasto Rafaello – kokosowa przyjemność

Szaleję za kokosem. Kiedyś, w bardzo zamierzchłej przeszłości, miałam nawet kokosowe perfumy. Teraz moja fascynacja nim nie jest aż tak dalece posunięta, co nie zmienia faktu, że w aspekcie kulinarnym kokos wciąż jest moją miłością. Zupełnie niedawno przypomniałam sobie to ciasto, zapewne w czasie jednego z wielu deficytów cukru, tęsknoty za słodyczami i niewielu chwil braku dobrego  humoru. Piekłam je późnym wieczorem, a jadłam w środku nocy, zagłuszając głos rozsądku, który na początku mówił: „to nie pora na jedzenie, zostaw to, no zostaw, fe dziewczynka, a fe!”, by już przy trzecim kawałku ciasta zmienić zdanie na: „masz rację, zjedz jeszcze troszkę, zasługujesz na to, kto wie,  może meteor jutro spadnie ci na głowę, to przynajmniej zginiesz szczęśliwa”. Przecież w obliczu śmierci nie będę sobie odmawiała ostatniego kawałka ciasta…

Kokosowe ciasto Rafaello

Kokosowe Ciasto Rafaello – składniki:

ciasto:
– 5 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
– szklanka cukru
– 1 opakowanie cukru waniliowego
– 0,5 szklanki maki pszennej
– 0,5 szklanki maki ziemniaczanej
– płaska łyżeczka proszku do pieczenia
masa:
– 3/4 litra mleka
– 2 opakowania budyniu waniliowego
– 3/4 szklanki cukru
– 1,5 łyżki mąki pszennej
– kostka margaryny
– 120 g. wiórek kokosowych
kruszonka
– 3 łyżki masła
– 2 łyżki cukru
– 80 g. wiórek kokosowych

Kokosowe Ciasto Rafaello – przygotowanie:

Ciasto
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i cukier waniliowy i ubijamy jeszcze chwilę. Następnie dodajemy żółtka, oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia. Wszystko razem mieszamy. Ciasto wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Pieczemy ok. 30 minut, do „suchego patyczka”. Wyjmujemy je z piekarnika i przecinamy na pół, aby powstały dwa placki. 
Masa
Z 3/4 l. mleka odlewamy pół szklanki, wsypujemy do niej budyń, mąkę i dokładnie mieszamy do momentu, kiedy nie będzie grudek. Resztę mleka gotujemy z cukrem, a gdy się zagotuje stopniowo, partiami dodajemy rozrobiony budyń. Wszystko, stale mieszając, gotujemy jeszcze chwilę. Zdejmujemy z ognia i dodajemy rozpuszczoną wcześniej w garnuszku margarynę. Wszystko bardzo energicznie mieszamy kilka minut, aż masa będzie gładka. Następnie dodajemy wiórki kokosowe i znowu chwilę mieszamy całą masę.
3/4 powstałej w ten sposób masy smarujemy pierwszy placek, kładziemy na nim placek drugi i smarujemy jego wierzch pozostałą masą.
Kruszonka
Wszystkie składniki przekładamy na patelnię i „prażymy”, aż wiórki będą miały złoty kolor.
Ciasto odstawiamy na ok. 2 godziny.
Smacznego!

14 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *