Najprostsze gołąbki wegetariańskie

Najprostsze gołąbki wegetariańskie – składniki:

– kapusta włoska
– 500g. kaszy gryczanej
– 4 cebule
– 4 ząbki czosnku
– 2 jajka
– majeranek
– cząber
– ziele angielskie, liście laurowe
– sól i pieprz

Najprostsze gołąbki wegetariańskie – przygotowanie:

Sparzamy kapustę w wodzie tak długo, aby liście można było bez problemów ściągać. Zdejmujemy tyle liści, ile chcemy mieć gołąbków. U nasady każdego z nich, ścinamy gruby nerw.
Przygotowujemy farsz: gotujemy kaszę gryczaną, którą następnie odcedzamy. Pokrojoną cebulę podsmażamy na oleju, a następnie dodajemy do kaszy, razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, surowymi jajkami, cząbrem i majerankiem oraz solą i pieprzem do smaku. Kilka malych liści kapusty drobno kroimy i również dodajemy do farszu. Jeśli liście są zbyt twarde, można je wcześniej podgotować w wodzie. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Nakładamy farsz na przygotowane wcześniej liście i zawijamy. Gołąbki wkladamy do garnka i podlewamy wodą, która pozostała ze sparzania kapusty (golabki muszą być całe zakryte wodą). Gotujemy je na małym ogniu okolo godziny. Dodajemy mały sloiczek koncentratu pomidorowego, rozrobionego wcześniej z wodą. Ewentualnie do smaku można dodać śmietanę.
Jak zawinąć gołąbki?
1. początek łodygi musi być na początku naszej dłoni
2. nakładamy farsz a następnie początek liścia zaginamy ku środkowi
3. następnie zwijamy w rulon liść a jego drugi koniec wbijamy w środek gołąbka.
Smacznego!
Najprostsze gołąbki wegetariańskie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *