Już na wstępie postanowiłam rozwinąć tytuł “Wegańskie Zakopane – gdzie zjeść w stolicy Tatr” o Zakopane wegetariańskie. Bo jestem przekonana, że osób, które nie są na diecie wyłącznie roślinnej, tzn.… Read More
Cukinia kiszona z papryką gochugaru i kwiatem aksamitki
Tu nie będzie jakiegoś rozwlekłego wstępu. Nie mam specjalnej historii w związku z kiszeniem cukinii. Za to jej samej mam dużo i przetwarzam ją na różne sposoby. I paprykę gochugaru… Read More
Wegańskie placki ziemniaczane z kiszonym selerem
O podstawach fermentacji i kiszenia pisałam TUTAJ. Jest tam m.in. informacja, że fermentacja jest sposobem przedłużania życia jedzenia. Ale dla mnke fermentowanie to również rodzaj… hobby? Na pewno rodzaj jakiegoś… Read More
Jesienna, pikantna zupa z dyni
Dynia jest jak tofu. No pod tym względem, że sama z siebie nie ma smaku i charakteru. Trzeba się trochę postarać, aby jedno i drugie jej dodać. Nie jest to… Read More
Co to kombucha i jak ją zrobić w domu? Przepis!
Do mojego związku z kombuchą bardzo dobrze pasuje cytat z “Przyjaciół”: “We were on a break!”. No coś tam zaczęliśmy, jakiś krótki romans, ale na dłuższą metę (za pierwszym razem)… Read More
Fermentacja a kiszenie – podstawowe informacje
Cześć, jestem Sylwia, jestem anonimową fermentocholiczką. Zaczęło się w ubiegłym roku od robienia octów. W tym roku to już coś więcej, niż tylko fermentacja octowa. Fermentuję, kiszę jakby jutra miało… Read More
Białowieża – “Przystań na lato” i Miejsce Mocy
Białowieża to nie tylko ścisły rezerwat, żubry, pierogi z dziczyzną czy “marcinek” z pobliskiej Hajnówki. Ja z racji tego, że do Białowieży mam rzut beretem, odwiedzam ją dość często. Mam… Read More
Hummus taki smaczny bo izraelski jak tylko potrafię
Jak zrobić kremowy, izraelski hummus? Oto kilka wskazówek
Owsianka malinowa z jeżynami
Jest w życiu kilka rzeczy, które nigdy nie zawodzą. Na mojej shortliście są m.in.: psy, reality o Kardadhiankach i owsianki w każdej postaci. A tych te ostatnie mogą mieć tysiące.… Read More
Podlaska tołkanica – wersja zweganizowana, z cukinią
Już kiedyś pisałam o podlaskiej tołkanicy. Tyle, że było to w tym, bodajże dwuletnim, okresie, w którym wróciłam do jedzenia mięsa. Także dodatek z boczku w niczym mi nie przeszkadzał.… Read More