No to już jest istna dekadencja i rozpusta. Bo nie dość, że to są ziemniaki, co już same w sobie jest dobrem (ziemniaczana miłość na zawsze w mym sercu), to… Read More
Kimchi z buraka to fermentowana miłość
O tym, że nie istnieje coś takiego jak jeden przepis na “prawdziwe kimchi” pisałam już we wpisie o pogi-kimchi. Bo odmian kimchi, czyli fermentowanych jest ogrom. A jednak kiedy ostatnio… Read More
Sałatka ziemniaczana z kiszonych ziemniaków
Ale jak to? Kisisz ziemniaki? Z I E M N I A K I? To się da? A to zdrowie? Przecież nie można jeść surowych ziemniaków… Hold on! A kto… Read More
Pogi-kimchi – przepis na tradycyjne, koreańskie kimchi
Na wstępie powinnam dodać, że to nie tylko sprawdzony przepis na koreańskie kimchi, ale co więcej – przepis na koreańskie kimchi w wersji wegańskiej*. Ale zanim w ogóle przejdę do… Read More
Prezenty kupuj lokalnie – edycja podlaska
Idea lokalności z roku na rok, miesiąca na miesiąc, staje się coraz bliższa mojemu serduszku. Dodatkowo teraz, przed świętami na tapecie jest u mnie temat kupowania prezentów od lokalnych wytwórców,… Read More
Kopytka dyniowe – wegańskie
Żadna to tajemnica, dla osób, które mnie znają osobiście lub raz na jakiś czas zaglądają na mój Instagram, że kocham ziemniaki. Kartofle. Pyry.K O C H A M. Zero mięsa?… Read More
Velo Czorsztyn – rowerem dookoła polskiej Gardy
W trakcie każdego intensywnego łażenia po górach lubię/muszę zrobić jednodniową przerwę. A że jeśli chodzi o polskie góry to w 99,9% przypadków chodzę po Tatrach, to i przerwy najczęściej przebiegają… Read More
Polskie kapary – kiszone i marynowane nasiona nasturcji
Kapary, takie oridżinal, to nie jest najtańsza rzecz. Mały słoiczek kosztuje od kilku do nawet kilkunastu złotych. Ale, ale! Polacy nie gęsi, swoje kapary mają. I to za grosze. Polskie… Read More
Wegańskie Zakopane – gdzie zjeść (a gdzie niekoniecznie) w stolicy Tatr
Już na wstępie postanowiłam rozwinąć tytuł “Wegańskie Zakopane – gdzie zjeść w stolicy Tatr” o Zakopane wegetariańskie. Bo jestem przekonana, że osób, które nie są na diecie wyłącznie roślinnej, tzn.… Read More
Cukinia kiszona z papryką gochugaru i kwiatem aksamitki
Tu nie będzie jakiegoś rozwlekłego wstępu. Nie mam specjalnej historii w związku z kiszeniem cukinii. Za to jej samej mam dużo i przetwarzam ją na różne sposoby. I paprykę gochugaru… Read More