• Instagram
  • Facebook
  • Pinterest

Zielony Koperek

Jedzenie, ludzie, podróże – to co w życiu liczy się najbardziej

  • Przepisy
    • składniki
      • banany
      • buraki
      • cebula
      • ciecierzyca
      • cukinia
      • dynia
      • fasole
      • jadalne kwiaty
      • gruszki
      • grzyby
      • makaron
      • pomidory
    • diety
      • wegańskie
      • wegetariańskie
      • bezglutenowe
    • okazje/posiłki
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • imprezy
      • śniadanie
      • obiad
      • kolacja
      • przystawki
      • słodkości
      • coś do chleba
      • kiszonki i fermentacje
      • napoje i drinki
  • Podróże
  • Podróże kulinarne
  • Kontakt
  • Instagram
  • Facebook
  • Pinterest

Kiszone ziemniaki Hasselback

by Zielony Koperek
Leave a comment
kiszone ziemniaki hasselback

No to już jest istna dekadencja i rozpusta. Bo nie dość, że to są ziemniaki, co już same w sobie jest dobrem (ziemniaczana miłość na zawsze w mym sercu), to… Read More

Filed under bezglutenowe, kiszonki i fermentacje, obiad, Przepisy, wegańskie, ziemniaki
Tagged podróże

Kimchi z buraka to fermentowana miłość

by Zielony Koperek
Leave a comment
Kimchi z buraków

O tym, że nie istnieje coś takiego jak jeden przepis na “prawdziwe kimchi” pisałam już we wpisie o pogi-kimchi. Bo odmian kimchi, czyli fermentowanych jest ogrom. A jednak kiedy ostatnio… Read More

Filed under bezglutenowe, buraki, czosnek, dodatki do dań głównych, fit, kimchi, kiszonki i fermentacje, papryka, Przepisy, wegańskie

Sałatka ziemniaczana z kiszonych ziemniaków

by Zielony Koperek
Leave a comment
Sałatka ziemniaczana z kiszonych ziemniaków

Ale jak to? Kisisz ziemniaki? Z I E M N I A K I? To się da? A to zdrowie? Przecież nie można jeść surowych ziemniaków… Hold on! A kto… Read More

Filed under buraki, Przepisy, sałatki, szpinak, wegańskie, zielona soczewica, ziemniaki

Pogi-kimchi – przepis na tradycyjne, koreańskie kimchi

by Zielony Koperek
komentarze 4
kimchi przepis

Na wstępie powinnam dodać, że to nie tylko sprawdzony przepis na koreańskie kimchi, ale co więcej – przepis na koreańskie kimchi w wersji wegańskiej*. Ale zanim w ogóle przejdę do… Read More

Filed under kapusta pekińska, kiszona kapusta, kiszonki i fermentacje, kuchnia azjatycka, Przepisy, wegańskie

Prezenty kupuj lokalnie – edycja podlaska

by Zielony Koperek
komentarze 3

Idea lokalności z roku na rok, miesiąca na miesiąc, staje się coraz bliższa mojemu serduszku. Dodatkowo teraz, przed świętami na tapecie jest u mnie temat kupowania prezentów od lokalnych wytwórców,… Read More

Filed under lifestyle, Podlasie, topki

Kopytka dyniowe – wegańskie

by Zielony Koperek
Leave a comment
wegańskie kopytka dyniowe

Żadna to tajemnica, dla osób, które mnie znają osobiście lub raz na jakiś czas zaglądają na mój Instagram, że kocham ziemniaki. Kartofle. Pyry.K O C H A M. Zero mięsa?… Read More

Filed under dynia, kuchnia polska, obiad, Przepisy, wegańskie, ziemniaki

Velo Czorsztyn – rowerem dookoła polskiej Gardy

by Zielony Koperek
Leave a comment
Velo czorsztyn szlak dookoła jeziora czorsztynskiego

W trakcie każdego intensywnego łażenia po górach lubię/muszę zrobić jednodniową przerwę. A że jeśli chodzi o polskie góry to w 99,9% przypadków chodzę po Tatrach, to i przerwy najczęściej przebiegają… Read More

Filed under Podróże, rower

Polskie kapary – kiszone i marynowane nasiona nasturcji

by Zielony Koperek
Leave a comment
polskie kapary marynowane nasiona nasturcji

Kapary, takie oridżinal, to nie jest najtańsza rzecz. Mały słoiczek kosztuje od kilku do nawet kilkunastu złotych. Ale, ale! Polacy nie gęsi, swoje kapary mają. I to za grosze. Polskie… Read More

Filed under kapary, kiszonki i fermentacje, Przepisy, przetwory, rośliny jadalne

Wegańskie Zakopane – gdzie zjeść (a gdzie niekoniecznie) w stolicy Tatr

by Zielony Koperek
komentarze 3

Już na wstępie postanowiłam rozwinąć tytuł “Wegańskie Zakopane – gdzie zjeść w stolicy Tatr” o Zakopane wegetariańskie. Bo jestem przekonana, że osób, które nie są na diecie wyłącznie roślinnej, tzn.… Read More

Filed under Podróże kulinarne, wegańskie, wegetariańskie, Zakopane
Tagged podróże

Cukinia kiszona z papryką gochugaru i kwiatem aksamitki

by Zielony Koperek
Leave a comment

Tu nie będzie jakiegoś rozwlekłego wstępu. Nie mam specjalnej historii w związku z kiszeniem cukinii. Za to jej samej mam dużo i przetwarzam ją na różne sposoby. I paprykę gochugaru… Read More

Filed under bezglutenowe, cukinia, jadalne kwiaty, kiszonki i fermentacje, Przepisy, przystawki
Previous Posts
  • Instagram
  • Facebook
  • Pinterest
  • © 2022 Zielony Koperek.
  • Powered by WordPress
  • Theme: Weta by Elmastudio.
Top
 

Loading Comments...