Syrop z buraka na kaszel i chrypę

Buraki uwielbiam chyba od zawsze, w sałatce na zimno z cebulą, ale chyba jeszcze bardziej zasmażane…mhhhh… Ale pokochałam je jeszcze bardziej, gdy dowiedziałam się, jakie to warzywo ma moc. Można by długo wymieniać, ale do najważniejszych właściwości buraka należy zwiększanie wydolności i wytrzymałości organizmu (także w trakcie ćwiczeń fizycznych), sprzyja leczeniu otyłości, zaparć, chorób nerek, wątroby. Jest naprawdę rewelacyjny przy wzmacnianiu odporności organizmu. W zeszłym roku za radą koleżanki piłam sok ze świeżych buraków i jabłek, z dodatkiem imbiru i gdy wszyscy naokoło byli przeziębieni, mi nic nie dolegało.
Syrop z buraka jest świetny na męczący kaszel, chrypę, przy zapaleniu krtani. Działa wykrztuśnie. Pomaga oczyszczać drogi oddechowe. Naturalny sposób, który działa rewelacyjnie.
Skład:
burak ćwikłowy
– 5 łyżek cukru
Przygotowanie:
Przygotowanie soku z buraka jest banalnie proste. Odkrajamy jego czubek, a następnie wydrążamy otwór. Do środka wsypujemy cukier. Buraka stawiamy bezpośrednio na kuchennym palniku, na bardzo małym ogniu i tak “podgotowujemy” przez około 30 minut. Po tym czasie sok jest od razu gotowy do spożycia.

7 Comments

  1. Anonimowy

    fenomenalny sposób na chrypkę! Po pierwszym dni stosowania widać znaczącą poprawę- polecam dla dzieci w okresie jesienno-zimnowym i wczesnowiosennym na podniesienie odporności i walkę z niechcianą chrypką;)

  2. Anonimowy

    wystarczy aby buraczek miał ciepło, można też zetrzeć go i zasypać cukrem i odstawić w ciepłe miejsce 🙂

  3. W piekarniku nie próbowałam, ale myślę, że trzeba próbować od najniższej temperatury, zwiększając ją stopniowo, aż w buraku zacznie pojawiać się sok. Piekarnik najlepiej z grzaniem ustawionym na dół, tak, żeby burak się nie upiekł za bardzo. Ja bym tak zrobiła.

  4. A w piekarniku to ile czasu i na jaka temperature, orientujesz sie moze?
    Pozdrawiam, M.

  5. Tak, wystarczy, że syrop delikatnie przestygnie i od razu można się nim leczyć. Wystarczy kilka łyżek syropu wypijanych co 3-4 godziny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *