Sałatka ziemniaczana z kiszonych ziemniaków

Ale jak to? Kisisz ziemniaki? Z I E M N I A K I? To się da? A to zdrowie? Przecież nie można jeść surowych ziemniaków…

Hold on! A kto powiedział, że kiszone ziemniaki je się na surowo? Ja wiem, że kiszonki kojarzą się najczęściej z kapustą lub ogórkami, które jemy jako dodatek do obiadu. Na surowo. Ale kiszonki i fermentowane warzywa można też obrabiać termicznie. Smażone tofu z kimchi, zupa z kiszonych buraków to pierwsze co przychodzi mi do głowy. No a ziemniaki można ukisić, a potem upiec, dodać kilka innych prostych składników i sałatka ziemniaczana gotowa. I jak babcię kocham, to tylko jeden z pomysłów na ich, tzn. kiszonych ziemniaków wykorzystanie.

Najważniejszym składnikiem sałatki ziemniaczanej z kiszonych ziemniaków są… kiszone ziemniaki. Wiem. Szok. Niedowierzanie. Wpisujcie miasta. I choć sama idea kiszenia ziemniaków może brzmieć dość egzotycznie, to robi się to mega prosto. Zresztą podstawy dotyczące kiszenia i fermentowania opisałam już TUTAJ. I kisząc ziemniaki podstępujemy zgodnie z tymi zasadami.

JAK UKISIĆ ZIEMNIAKI?

Te tutaj ziemniaki będziemy piekli, dlatego najlepiej jest kupić odmianę przeznaczoną do pieczenia (np. Irga, Irys lub Gala). Nie musimy ich obierać, wystarczy porządnie wyszorować szczoteczką. Kroimy je w na 2-3 centymetrowe kawałki.

Ziemniaki wrzucamy do szklanego słoika. Dodajemy szczyptę ostrej papryki, kawałek korzenia chrzanu i ząbek czosnku. Zalewamy przegotowaną i wystudzoną solanką (1 płaska łyżka soli kłodawskiej na każdy litr wody). Ziemniaki powinny zajmować około połowę naczynia, które do końca uzupełniamy solanką. Pod zakrętką nie należy zostawiać zbyt wiele miejsca na powietrze. 2 centymetry wystarczą.

Naczynie zakręcamy i odstawiamy na 7-10 dni.

Po tym czasie ziemniaki odcedzamy na sitku. Możemy je też delikatnie przepłukać pod bieżącą wodą. Odstawiamy na bok aby wyschły.

kiszone ziemniaki

Sałatka ziemniaczana z kiszonych ziemniaków

Recipe by zielonykoperek.pl
Porcje

4

porcje

Składniki:

  • 400 gramów kiszonych ziemniaków

  • szklanka ugotowanej, zielonej soczewicy

  • 3 garści świeżego szpinaku

  • 2 duże, ugotowane buraki

  • mała cebula

  • przyprawa do ziemniaków gotowa lub własna mieszanka przypraw wg uznania (byle bez soli, gdyż ziemniaki już są słone)

  • ocet balsamiczny

  • 3 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie:

  • Kiszone ziemniaki wrzucamy do miski, dodajemy olej, posypujemy ulubionymi przyprawami i dokładnie mieszamy.
  • Ziemniaki wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy ok 45 minut.
  • Kiszone ziemniaki mają inną strukturę, robią się bardziej zbite, może się wydawać, że nie są upieczone, kiedy są już gotowe. Warto co jakiś czas sprawdzać poziom upieczenia próbując kawałek.
  • Po upieczeniu odstawiamy ziemniaki do wystygnięcia.
  • Buraki i cebulę kroimy w kostkę.
  • Ze szpinaku odrywamy łodyżki.
  • W misce mieszamy: ziemniaki, buraki, cebulę, soczewicę i szpinak. Dodajemy 2-3 łyżki octu balsamicznego i pieprz do smaku. Jeszcze raz mieszamy. Wykładamy na miseczki/talerzyki.
  • SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *