Podlaska tołkanica – wersja zweganizowana, z cukinią

Już kiedyś pisałam o podlaskiej tołkanicy. Tyle, że było to w tym, bodajże dwuletnim, okresie, w którym wróciłam do jedzenia mięsa. Także dodatek z boczku w niczym mi nie przeszkadzał. Co innego teraz, gdy mięso znowu u mnie nie jest grane i interesują mnie tylko wersje wegańskie jedzenia…

Całe szczęście weganizacja podlaskiej tołkanicy to żadne wyzwanie. Ze względu na to, że jest robiona z już ugotowanych, a nie surowych ziemniaków, to nie trzeba dodawać do niej jajek. Woot, woooot! “Problem” numer jeden z głowy.

Druga rzecz to boczek. I tutaj nie ma problemu, bo tołkanica w wersji postnej i tak go nie zawiera, więc rezygnacja z boczku nie jest gwałtem na tołkanicowej sztuce kulimarnej. Ja osobiście lubię za to, gdy w tołkanicy jest duuuuużo smażonej cebuli. Ona nadaje całości jeszcze lepszego smaku.

No i po trzecie – pomidory zabiła mi w ogródku zaraza ziemniaczana, kapustę opiernicza mącznik szklarniowy, ale za to cukinja? O pani, cukinia znowu rośnie jak na sterydach. Zatem szukam każdej okazji, aby przemycić ją do potraw. Zamiast cukini… albo razem z nią można do tołkanicy dodać jeszcze podsmażone grzyby. Ja ich nie miałam, więc została cukinia.

PODLASKA TOŁKANICA Z CUKINIĄ – SKŁADNIKI:

To nie jest taka potrawa, gdzie istotne są proporcje. Wszystko się robi na tzs. oko i wg własnego smaku. Ważne, aby ilość ziemniaków dostosować do maczynia w ten sposób, aby po upieczeniu mieć przynajmniej killucentymetrowej grubości placek.

– ugotowane ziemniaki (u mnie około 1200 g.)

– cebula – u mnie dwie duże

– sól i pieprz

– cukinia (z usuniętym gniazdem nasiennym) około 300 g.

– olej do smażenia

PODLASKA TOŁKANICA Z CUKINIĄ – PRZYGOTOWANIE:

Odparowane i lekko wystygnięge ziemniaki przeciskamy przez praskę (nie przez młynek do mięsa, nie traltujemy blenderem – musi być praska). Zostawiamy w misce.

Cukinię trzemy na tarce o dużych oczkach. Wrzucamy do drugiej miski, solimy, mieszamy i odstawiamy na około godzinę, aby puściła wodę.

Cebulę kroimy w kostkę i lekko osoloną smażymy aż się zeszkli. Dodajemy do ziemniaków razem z tłuszczem ze smażenia.

Cukinię wrzucamy na sitko i DOKŁADNIE i solidnie odciskamy z niej wodę. Dodajemy do masy ziemniaczanej. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy.

Tak przygotowaną masę wrzucamy np. do naczynia żaroodpornego. Całość mocno dociskamy ręką, aby była ubita. Ja tołkanicę piekłam w prodiżu wyłożonym papierem do pieczenia.

Jeśli pieczesz w pielarniku, nastaw go na 180 stopni. W obu przyladkach tołkanica jest gotowa, gdy jej wierz jesy zarumieniony i przypieczony.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *