Spaghetti bolognese – bezmięsne, wegetariańskie

W trzy sekundy wymienię przynajmniej pięcioro moich znajomych, którzy zobaczywszy przepis na BEZMIĘSNY sos bolognese, będą chcieli wykasować mój numer telefonu, przeklną i/lub zarzucą mowę nienawiści. Nie idźcie tą drogą, kochani! Ja wiem – “wegetariańskie spaghetti bolognese” brzmi jak herezja. Ale jaka smaczna! Zresztą połączenia z makaronem są jak połączenia z czekoladą – zawsze się udają.

Acha i muszę dodać, że od jakiegoś czasu jem zgodnie z diet… tfu! Żadną dietą. Jem zgodnie z programem 2XME. Rozpisywać się o nim nie będę, bo mądrzejsi ode mnie napisali na jego temat książkę. Generalnie jem prawie to, co chcę (ale nie ile chcę, oczywiście), a centymetry w biodrach lecą. No jeśli to nie jest cudo, to nie wiem co nim jest. I ten przepis, jeśli nic nie pochrzaniłam, jest zgodny z tym programem. Moja wersja wegetariańskiego spaghetti bolognese to posiłek na 350 kcal.

Spaghetti bolognese - bezmięsne, wegetariańskie

Wegetariańskie spaghetti bolognese – składniki:

– 35 g. makaronu razowego
– 130 g. tofu
– cebula
– czosnek
– papryka wędzona
– 20 g. parmezanu
– 120 g. passaty pomidorowej
– 80 g, pomidora
– natka pietruszki
– sól i pieprz

Wegetariańskie spaghetti bolognese – przygotowanie:

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
Na patelni “beztłuszczowej” podsmażamy posiekaną cebulę z dodatkiem soli.
Gdy zrobi się lekko złota, dodajemy posiekany czosnek, pokruszone tofu, paprykę wędzoną. Smażymy mieszając – około 2 minuty.
Następnie dodajemy pokrojony w kostkę pomidor i passatę pomidorową. Smażymy 3-4 minuty.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem,
Na talerz wykładamy makaron, polewamy sosem (choć wychodzi dość gęsty) i posypujemy parmezanem.
Smacznego!
Spaghetti bolognese - bezmięsne, wegetariańskie

 

3 Comments

  1. Uchyl rąbka tajemnicy na czym polega 2XME. Jeśli nie jest zbyt drakońska to może też się skuszę? Kto wie?

  2. Jadłam. I z czystym sumieniem potwierdzam: jest naprawdę bardzo dobre.A sos faktycznie jest trochę za gęsty, ale można rozrzedzić np.dając więcej passaty pomidorowej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *