Dip z awokado, czyli klasyczne, meksykańskie guacamole

Hola amigos! Macie takie dania, potrawy, napoje czy cokolwiek innego, czego kiedyś nie lubiliście jeść/pić, a dziś należą do Waszych kulinarnych ulubieńców? U mnie taka lista jest dość długa i do tej pory znalazły się na niej między innymi: zielone oliwki, anchois, zielona herbata, sok pomidorowy, mango, krewetki, a jakiś rok temu dołączyło do nich awokado. Lubię je jeść tak po prostu, pokrojone na kawałki. Czasem dodaję do sushi, a ostatnio upodobałam sobie również w postaci dipu, który jem z domowymi nachos lub frytkami. Dip z awokado nazywany jest również (a raczej przede wszystkim) guacamole. To meksykańska salsa i dziś proponuję Wam jej zbliżoną do klasycznej* wersję. Możecie ją dodatkowo wzbogacić np. o paprykę chili, oliwę czy pomidory.

* klasyczne/tradycyjne guacamole opiera się wyłącznie o awokado, sok z limonki oraz sól

Dip z awokado - przepis podstawowy

 

 

Dip z awokado (guacamole) – składniki:

– 2 duże, dojrzałe awokado
– sok z limonki
– 1/2 bardzo drobno posiekanej cebuli
– zmiażdżony ząbek czosnku
– łyżka świeżej, posiekanej kolendry
– sól

Dip z awokado (guacamole) – przygotowanie:

Awokado kroimy wzdłuż na pół, a następnie przekręcamy, aby rozdzielić obie połowy. Pestkę wyciągamy nabijając ją na czubek noża.

Awokado obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wrzucamy do plastikowej lub szklanej miski i polewamy sokiem z limonki.

Następnie rozgniatamy je widelcem do uzyskania masy o zadowalającej nas konsystencji. Dodajemy kolendrę, czosnek i cebulę – wszystko razem mieszamy.

Gotowe awokado przekładamy do naczynia. Dip możemy posypać z wierzchu posiekaną kolendrą.

Podajemy np. z domowymi nachos.

Smacznego!

 

Dip z awokado - przepis podstawowy

 

5 Comments

  1. Zawsze chciałam spróbować zrobić to guacamole, ale jakoś nigdy się za to nie zabrałam, chyba czas, aby w końcu wziąć awokado w swoje ręce 😀 A tak, w ogóle świetne zdjęcia 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *