Mus z pieczonej dyni na zimę, bez cukru

W czeluściach Internetu często natykam się na pytanie o to, jak zrobić mus z dyni, bez cukru, soli i innych konserwantów. W jaki sposób przygotować taki mus na zimę, schować go do słoików i mieć pewność, że przetrwa kilka zimowych miesięcy? Otóż przez… a może raczej dzięki swojemu zapominalstwu, mogę Wam polecić przepis, dzięki któremu mus z dyni przetrwa nie tylko zimę, ale i kolejnych dwanaście miesięcy. Jak się o tym przekonałam? Mus przygotowałam na początku września ubiegłego roku, “zapakowałam” w słoiki, następnie do spiżarni, zapominając wcześniej zrobić mu zdjęcie. Nawet zapisałam sobie na małej karteczce: “do listopada zrób zdjęcie musu i wstaw na blog”. Jednakże wszystkie małe karteczki mają jedną, wspólną cechę – szybko się gubią. Dlaczego inaczej miałoby być tym razem? Nie było. Karteczka przepadła wraz z szansą na debiut dyniowego musu na blogu. Dopiero kilka dni temu, buszując po spiżarni, wstawiając kolejne przetwory, natknęłam się na kilka opuszczonych, zapomnianych, pozostawionych na pastwę śliwkowej Nutelli i ogórków z miodem, słoików musu z pieczonej dyni. Otworzyłam je i taddaaaaa – żadnej pleśni, niczego, co wskazywałoby na jego zepsucie. 100% dyni w dyni.

Mus z pieczonej dyni na zimę bez cukru

Mus z pieczonej dyni na zimę – składniki:

– dynia (dowolny gatunek)

Mus z pieczonej dyni na zimę bez cukru – przygotowanie:

Dynię kroimy na kawałki, oczyszczamy z włókien i pestek. Układamy je skórką do góry, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na około 30-40 minut i pieczemy do momentu, aż dynia zrobi się miękka.

Upieczoną dynię wyjmujemy i obieramy ze skórki. Następnie wrzucamy do garnka i blendujemy na gładką masę.

Garnek ustawiamy na małym ogniu i podgrzewamy mus, stale mieszając, aby się nie przypalił.

Gorący mus przekładamy do wyparzonych słoiczków i trzykrotnie pasteryzujemy. Każda pasteryzacja powinna trwać około 7 minut.

Słoiki z musem z dyni odwracamy do góry dnami i wstawiamy pod koc, do wystygnięcia.

Smacznego!
*Do czego wykorzystać mus z dyni?
Można go użyć jako składnik farszu do naleśników, pierogów, ravioli (również jako dodatek do samego ciasta), serników, placków, lodów etc.
Mus z pieczonej dyni na zimę bez cukru

6 Comments

  1. co zrobić, żeby się nie zepsuł ten mus ? Jak przechowywać? Zrobilam wg przepisu i te słoiki w lodówce są ok a przechowywane w szafce się wszystkie zepsuły.

    • Trudno mi określić, co się stało w trakcie pasteryzowania. Czy słoiki były wyparzone? Może dostało się do nich powietrze?

  2. Wygląda na bardzo zdrowe danie, krążę sobie po blogach kulinarnych i przyznać muszę, że przepisy na tej stronie wyjątkowo przykuły moją uwagę. Wyglądają nie tylko na smaczne ale również na nieprzekombinowane. Pozdrawiam 🙂

    • Jest mi niezwykle miło, zwłaszcza ze względu na "nieprzekombinowane" 🙂 Nie jestem kulinarnym ekspertem, ale im więcej się uczę, tym bardziej zależy mi na właśnie prostych daniach.
      Pozdrawiam
      Sylwia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *