Najprostsza zupa z botwinki

Istnieją pewne smaki i zapachy, z którymi kontakt potrafi w sekundę przywołać wspomnienia, o których czasem nawet nie wiedzieliśmy, że je mamy. Mnie samej trzy zupy tak bardzo kojarzą się z wiosną i latem, że gdy je jem, dosłownie czuję zapach gorącego wiatru na polu, świeżo skoszonego siana, słyszę szum drzew w sadzie. To wspomnienia z czasów kiedy byłam tak mała, że pod stół wchodziłam na stojąco, a wakacje spędzałam u babci na wsi. A te trzy zupy? To zupa z botwinki, zupa owocowa z truskawek i zupa szczawiowa. Dziś moim wehikułem czasu jest właśnie ta pierwsza – zupa z botwinki. Pyszna i bardzo esencjonalna. Serdecznie Was na nią zapraszam.
Zupa z botwinki

 

Zupa z botwinki – składniki:

– 2 pęczki botwinki
– 3 średnie buraczki
– 2 litry wywaru warzywnego
– 2 łyżki śmietany 18%
– sól i pieprz do smaku
– łyżeczka soku z cytryny

Zupa z botwinki – przygotowanie:

Buraki trzemy na tarce i wrzucamy do wywaru warzywnego. Stawiamy na średniej wielkości płomieniu i gotujemy. Gdy tylko wywar zaczyna bulgotać, płomień zmniejszamy, dodajemy sok z cytryny i mieszamy.Po 15 minutach gotowania dodajemy posiekaną botwinkę. Całość gotujemy, aż buraki i botwinka będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę, sól i pieprz do smaku. Zupę gotujemy jeszcze kilka minut, cały czas na niewielkim płomieniu. Gorącą rozlewamy do talerzy.

Smacznego!
Najprostsza zupa z botwinki

6 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *