Papryka faszerowana kaszą jaglaną

Gdzieś mi uciekł jeden dzień tygodnia. Wstałam dziś rano w przekonaniu, że jest czwartek, że mam jeszcze dwa dni na załatwienie wszystkich, tzw. pilnych spraw. A tu klops! Czas goni w coraz bardziej zastraszającym tempie. Szukając pozytywów w każdej sytuacji i w tej znalazłam coś dobrego – chwila moment i przyjdzie wiosna. Będzie można porzucić kurtki, płaszcze, szaliki, a co rano nie trzeba będzie odśnieżać samochodu i skrobać szyb. Póki co, życie w szalonym pędzie sprawia, że zjedzenie ciepłego, domowego obiadu jest luksusem (swoją drogą ciekawi mnie, kto wymyślił powiedzenie, że na wsi czas płynie wolniej, bo u mnie w ogóle się ono nie sprawdza). Jako, że jedzenie zupek “chińskich” porzuciłam dawno temu, to sukcesywnie szukam różnych alternatyw na szybkie i smaczne obiady. Z mojego doświadczenia wynika, że najlepiej sprawdzają się tu makarony z sosami, zapiekanki i znaczna część potraw faszerowanych. Ot, miesza człowiek kilka różnych składników, upycha je w wybranym warzywie, piecze lub gotuje i obiad gotowy. W ten właśnie sposób powstały moje papryki faszerowane kaszą jaglaną.
Papryka faszerowana kaszą jaglaną

Papryka faszerowana kaszą jaglaną – składniki:

– 4 papryki
– 120 g. kaszy jaglanej
– szklanka ziaren kukurydzy
– mała cebula
– kilka łyżek oleju rzepakowego
– pół szklanki zielonego groszku
– 1-2 ząbki czosnku
– sól i pieprz
– mielona, słodka papryka
– 20 g. żółtego sera

Papryka faszerowana kaszą jaglaną – przygotowanie:

Z papryki odcinamy górną część wraz z ogonkiem, oczyszczamy je z gniazd nasiennych i myjemy.
Kaszę jaglaną zalewamy 240 ml. wody i gotujemy na małym ogniu do czasu, aż cały płyn się wchłonie. Odstawiamy ją, aby przestygła. 
Cebulę kroimy w kostkę, a następnie szklimy ja na patelni, na kilku łyżkach oleju rzepakowego. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko podsmażamy chwilę mieszając, aby czosnek się nie przypalił.
Do wystudzonej kaszy dodajemy kukurydzę, groszek, cebulę z czosnkiem, starty ser i wszystko mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Tak przygotowanym farszem napełniamy wydrążone papryki.
Faszerowane papryki ustawiamy w garnku, na bawełnianej ściereczce i wlewamy tyle wody, aby sięgała na wysokość 3/4 papryk. Gotujemy je około 30 minut, do czasu, aż będą miękkie. Podajemy na ciepło.
Smacznego!

2 Comments

  1. a ja zawsze w piekarnik nigdy nie myslalam o gotowaniu 🙂 dzis sprawdze farsz bo ciekawy i zdrowy

  2. Paprykę najczęściej faszeruje ryżem z mięsem lub kuskusem, podoba mi się bardzo Twoja propozycja:-)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *