Warzywne wariacje z brązowym ryżem

Składniki:
– 200 g. ryżu brązowego
– biała część pora
– 3 marchewki
– garść fasolki szparagowej
– czerwona papryka
– mała cukinia
– puszka kukurydzy
– olej rzepakowy
– sól i pieprz
Przygotowanie:
Ryż gotujemy wg wskazówek podanych na opakowaniu (ok 35 – 40 minut). Warzywa obieramy, myjemy i osuszamy.
Por i marchew kroimy w plastry a następnie podsmażamy na oleju. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją w paski i dorzucamy na patelnię. Brokuł dzielimy na różyczki i z fasolką dodajemy do pozostałych warzyw. Wszystko razem dusimy ok. 10-15 minut, aż warzywa będą al dente.
Cukinię kroimy w półplastry i dodajemy do pozostałych warzyw wraz z odsączoną kukurydzą. Dusimy od czasu do czasu mieszając.
Wsypujemy ugotowany ryż i dodajemy sól i pieprz do smaku.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *