Zabajone z zapiekanymi owocami

Zabajone (zabaglione) jest tradycyjnym weneckim deserem, który obecnie przygotowuje się z bitej śmietany, cukru i słodkiego likieru. Ja jednak polecam wykonanie go wg tradycyjnego przepisu. Dla urozmaicenia można dodać różne, ulubione owoce.
Zabajone jest pyszne, a do tego bardzo proste w przygotowaniu.
Deser dedykuję Domi, która poświęciła swój cenny czas, aby pomóc mi w ulepszeniu bloga 🙂
Przepis dodaję do akcji Viva Italia! w kategorii dolci e un caffé.
Składniki:
– 6 żółtek
– 5-6 łyżek miodu
– 1/4 szklanki słodkiego wina Marsala
– owoce – ja użyłam mandarynek, bananów oraz gotowej składanki z puszki z papają, ananasem
– posiekane orzechy, włoskie oczywiście 🙂
– cynamon
– odrobina cukru
Przygotowanie:
Banany kroimy i z pozostałymi owocami kładziemy na blasze, posypujemy cukrem i wkładamy do piekarnika (200 stopni) na około 7 minut. Wyjmujemy i zostawiamy do przestygnięcia. Gdy owoce są chłodne przekładamy je do pucharków. Posypujemy cynamonem i orzechami.
Żółtka z miodem ubijamy trzepaczką w metalowej misce około 2 minut. Następnie miskę umieszczamy na garnku z gotującą się wodą i na parze ubijamy żółtka mikserem na najwolniejszych obrotach, przez 10 minut. Masa musi zrobić się puszysta i jasna. Następnie bardzo powoli dodajemy wino i miksujemy jeszcze ok. 3 minuty.
Masę wykładamy na owoce. Zabajone możemy podawać na ciepło, lub wstawić do lodówki i poczekać aż się schłodzi.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *