Blok czekoladowy z dzieciństwa

Blok czekoladowy to jeden z najlepszych, obok kolorowego sernika, chatki baby jagi, parzaków i chleba z wodą i cukrem :), kulinarnych rarytasów mojego dzieciństwa. Bardzo ważne jest, aby do jego przygotowywania użyć “niebieskiego mleka”, czyli pełnotłustego mleka w proszku.
Aha i dodajcie dokładnie tyle herbatników, ile podane jest w przepisie. Ja dałam mniej i niestety to za mało. Hmmm… czy już wspominałam, że kocham blok czekoladowy?
Blok czekoladowy – składniki:
– 1 margaryna
– szklanka cukru
– 4 łyżki kakao
– 250 g. herbatników maślanych (lub innych)
– pół szklanki wody
– 400 g. “niebieskiego” mleka w proszku
Blok czekoladowy – przygotowanie:
Margarynę rozpuszczamy w garnuszku. Dodajemy kakao, cukier, wodę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Gdy będzie lekko ciepła dodajemy mleko w proszku i miksujemy na gładką masę.
Herbatniki rozgniatamy i wrzucamy do miski. Dodajemy masę z margaryny i mleka. Dokładnie mieszamy z ciastkami. Wszystko przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wygładzamy wierzch mokra dłonią. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.