Kieliszki do wina – podstawowe

Zgłębiając temat wina, a raczej szkła, w jakim należy je podawać, doliczyłam się trzydziestu (!) różnych rodzajów kieliszków, do wina właśnie. A jest bardzo prawdopodobne, że nie widziałam wszystkich i jest ich jeszcze więcej. Szczerze wątpię, abym kiedykolwiek to wszystko zapamiętała. No chyba, że w końcu królowa Elżbieta zaprosi mnie na obiad i wtedy nie będę miała wyboru. Póki jednak nie otrzymam takowego zaproszenia od Jej Królewskiej Mości, wystarczy mi znajomość trzech podstawowych rodzajów kieliszków do win. Oto one:
– kieliszki do wina czerwonego
Kieliszki do wina czerwonego wyglądem przypominają tulipany. Mówi się o nich, że są “bańkowate”, pękate, pełniejsze niż kieliszki do wina białego. Podobno im starsze wino, tym szerszy powinien być kieliszek. Taki kształt kieliszka pozwala na lepszy kontakt wina z powietrzem, co w przypadku win czerwonych jest wskazane. W zasadzie, to kieliszki do wina czerwonego dzielą się na kolejne rodzaje, z których dwa podstawowe to kieliszki bordeaux i kieliszki burgund…. Ale o tym może przy innej okazji.
– kieliszki do wina białego
 

Kieliszki do białego wina są dużo smuklejsze i mają wyższą nóżkę, niż kieliszki do wina czerwonego, aczkolwiek ich czasza jest mniejsza, kształtem przypominająca literę “U”.
– kieliszki do wina musującego
Najmniej skomplikowany kieliszek i raczej trudno pomylić go z poprzednimi. Jest wysoki i najsmuklejszy. Taki przystojny gość. Dzięki swojemu kształtowi nie pozwala na to, aby bąbelki z wina zbyt szybko uciekały. No bo jak już mają gdzieś trafiać to lepiej do głowy, niż marnować się w powietrzu.
Uwaga!
Nie powinniśmy trzymać kieliszków za misę/czaszę, tylko za ich nóżkę. Dzięki czemu wino nie będzie się zbyt szybko nagrzewało.