Amoniak

Bywa, choć coraz rzadziej, że amoniak jest dodawany do ciast, zamiast proszku do pieczenia/sody. Nadaje on ciastom pulchność, sprawia, że mają bardziej “bąbelkową” strukturę.
Jednak ci, którzy nie przepadają za takimi “chemicznymi”, kulinarnymi eksperymentami, amoniak w kuchni mogą wykorzystać zupełnie inaczej:
mycie przedmiotów pomalowanych farbą olejną
Przedmioty takie myjemy roztworem amoniaku i wody, w stosunku: 1 łyżka amoniaku : 1 litr wody. Ilość amoniaku możemy zwiększyć, gdy przedmioty są bardziej pobrudzone
– za pomocą podobnego roztworu pozbędziemy się też tłustych plam z kamiennych posadzek i schodów
mycie glazury – kafelki będą bardziej lśniące, jeśli umyjemy je wodą z amoniakiem, a następnie wytrzemy bawełnianą szmatką
plamy krwi na ubraniach – takich plam, zwłaszcza, jeśli są stare, dość trudno jest się pozbyć. Dlatego też przed praniem należy je namoczyć w roztworze wody (0,5 l.) i amoniaku (1 łyżka)