Marynowana papryka

Marynowana papryka to świetny dodatek do obiadów, sałatek, kanapek. Biorąc pod uwagę ile kosztuje świeża papryka teraz – zimą (ja dziś za jedną, niewielką paprykę zapłaciłam 2 zł.) to opłaca się kupić cały zapas tego warzywa w sezonie, wsadzić je w słoik, aby w czarnej godzinie móc się cieszyć jej smakiem.

Składniki:
– 10 kg. papryki (można oczywiście mniej, ale ja się nie rozdrabniam)
– 7 litrów wody
– 7 szklanek octu 10%
– 10 szklanek cukru
– 14 łyżek soli
– liście laurowe, ziele angielskie, gorczyca, pieprz – wg indywidualnych zainteresowań
– olej roślinny
Przygotowanie:
Wszystkie składniki oprócz papryki łączymy ze sobą, wlewamy do garnka i zagotowujemy. Paprykę myjemy, czyścimy i kroimy na ćwiartki. Wkładamy ją do słoików i zalewamy gorącą zalewą. Na wierzch każdej porcji wlewamy łyżkę oleju. 
Pasteryzujemy nie dłużej niż 5-8 minut. Wyjmujemy słoiki z garnka i wciąż odwrócone do góry wieczkiem owijamy kocem. Gdy ostygną przenosimy do piwnicy i zjadamy zimą 🙂
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *