Kwiaty cukinii faszerowane tofu i soczewicą – w cieście

Zamieszkałam na wsi. No tak częściowo, bo chata nie nadaje się (jeszcze!) do mieszkania w niej non stop. Ale na tyle na ile jest to możliwe, to staram się w niej spędzać jak najwięcej czasu. I teraz coś jeszcze, czego NIGDY bym się nie spodziewała. Bo do mieszkania na wsi ciągnęło mnie zawsze. Ale zupełnie inną sprawą jest to, że… założyłam ogródek. Tak. Wiem. To starość.

Pierwszy rok ogródka jest taki próbny, sprawdzam co w nim rośnie, a co nie. Wniosek jest taki: cukinia rośnie jak szalona! Ostatnio zrobiłam urodzinowy wypad w Tatry. Nie było mnie w ogródku 8 dni. W tym czasie akurat skończyła się susza. Deszczy padały obficie. Wróciłam do takich okazów (i ten wcale nie jest największy).

Już się jaram tym leczo i wegańskim bigosem z cukinii i cukinią pieczoną, i grilowaną i nie wiem co tam jeszcze z niej zrobię. Ale, ale! Cukinia ma również kwiaty, które jeść uwielbiam. I teraz w końcu mam ich pod dostatkiem. Yay! W końcu kwiaty cukinii w cieście to jedna z moich ulubionych, letnich przystawek.

Które kwiaty cukinii są jadalne?

Tak, na cukinii znajdziemy dwa rodzaje kwiatów: żeńskie i męski. Jedne i drugie są jadalne i smaczne, wyglądają niemal identycznie. Łatwo je jednak odróżnić. Różnica polega na tym, że męskie rosną na łodyżkach, żeńskie kończą się… zalążkami cukinii (owocu). Więc jeśli chcecie tego leczo czy innych potraw, na owocach cukinii po prostu Wam zależy, zrywajcie męskie kwiaty.

Ważna rzecz: wybierając kwiaty cukinii powinniśmy sięgać po te podłużne, które jeszcze nie są do końca otwarte.

Jak przygotować kwiaty cukinii?

Pierwszy raz przygotowałam kwiaty cukinii wiele lat temu, zainspirowana rozmową z moją, która opowiedziała mi i tej przystawce po powrocie z Francji. Wtedy zrobiłam kwiaty cukinii faszerowane serem mozzarella. Tym razem przygotowałam wegańską wersją, która troszkę bardziej mi smakowała.

Generalnie przygotowanie kwiatów cukinii nie jest skomplikowane. Musimy zapatrzyć się tylko w dodatkową… finezję, bo kwiaty cukinii są delikatne i mogą pękać/rozrywać się w czasie faszerowania.

Po zerwaniu kwiaty cukinii płuczemy i odkładamy do przeschnięcia. Co dalej? Jak przygotować faszerowane kwiaty cukinii w cieśnie? Oto mój wegański przepis,

KWIATY CUKINII W CIEŚCIE – SKŁADNIKI:

To jest jeden z tych przepisów „na oko”. Na wszelki wypadek zawsze robię trochę więcej farszu. Jeśli zostanie, to podsmażam go na patelni, dodaję sos pomidorowy, makaron i mam kolejną potrawę gotową.

farsz

  • około 10 kwiatów cukinii
  • 5 łyżek czerwonej soczewicy
  • 100 g. naturalnego tofu
  • kilka suszonych pomidorów odsączonych z zalewy
  • sól i pieprz
  • tymianek

ciasto

  • ok. pół szklanki mąki pszennej
  • mleko migdałowe niesłodzone
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia (u mnie ryżowy)

KWIATY CUKINII W CIEŚCIE – PRZYGOTOWANIE:

Soczewicę wrzucamy do gorącej, osolonej wody. Gotujemy do miękkości po czym dokładnie odcedzamy.

Pomidory kroimy w drobną kostkę. Dodajemy je do soczewicy razem z tofu. Mieszamy ręką dokładnie aby masa była jednolita. Dodajemy sól, pieprz i tymianek do smaku. Jeszcze raz mieszamy.

W misce rozrabiamy mąkę z mlekiem migdałowym, dokładnie aby nie było grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję trochę bardziej gęstą niż przy robieniu ciasta naleśnikowego, nie może być zbyt wodniste ani zbyt gęste. Dodajemy sól i pieprz do smaku.

Opłukane i obsuszone kwiaty cukinii delikatnie rozchylamy, ostrożnie wyjmując z nich „pręciki”. Delikatnie nakładamy do środka farsz – tak, aby kwiaty móc ściśle „zakręcić”. Chodzi o to, aby pasta nie wypadła z wnętrza kwiatu.

Napełnione kwiaty cukinii moczymy w cieśnie, smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu (z obu stron). Usmażone odkładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć je trochę z tłuszczu.

Faszerowane kwiaty cukinii smażone w cieśnie jemy gdy są ciepłe.

Smacznego!

ście

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *