Frittata ze szparagami, brokułami i serem feta

Gdy jest wiosna, to dużo łatwiej mieć dobry dzień. Gdy jest wiosna taka, jak w tym roku: piękna i ciepła. Taka, że nawet gdy deszcz pada, to jest przyjemnie. I się nie złoszczę, bo wiem, że taki deszcz jest dobry i potrzebny. Gdy jest wiosna można zrobić piknik. A ja jestem wielką fanką pikników. I dziś właśnie, w świetnym towarzystwie, otworzyłam sezon piknikowy. A Jagiellonia prawie została Mistrzem Polski, więc dzień zdecydowanie z serii tych udanych.

 

Fakt – poprzedziła go standardowa rozkmina: „co ja ugotuję?!”, ale o dziwo nie trwała długo. Pojutrze wylatuję na Maderę (jaram się!), więc powoli pozbywam się tego, co mam w lodówce. Więc w sumie to, co zabrałam na piknik było w duchu zero waste i kulinarnego recyclingu. Takie rzeczy, przyznam nieskromnie, całkiem nieźle mi wychodzą. No i co – ostatecznie zrobiłam pastę jaglano-buraczaną i frittatę ze szparagami, brokułami i serem feta.

 

Jajka ze wsi, od szczęśliwych kur, szparagi, brokuły, papryka i ziemniaki, których chciałam się już pozbyć. Do tego ser feta – ten kupiłam specjalnie do frittaty, ale pomyślałam, że będzie świetnie pasował. I faktycznie tak było.

 

Frittata ze szparagami, brokułem i serem feta – składniki:

– 8 jajek

– czerwona papryka

– 4 zielone szparagi

– pół główki brokuła

– 4 niewielkie, młode ziemniaki

– opakowanie sera (typu) feta

– 1/4 łyżki oleju kokosowego do wysmarowania żaroodpornego naczynia

– odrobina oleju kokosowego do smażenia papryki

– chilli w proszku

 

Frittata ze szparagami, brokułem i serem feta: przygotowanie:

Szparagi, ziemniaki i brokuły gotujemy w osolonej wodzie. Nie rozgotowujemy! Muszą być al dente, jędrne, bo jeszcze i tak wylądują z frittatą w piekarniku.

Paprykę myjemy, usuwamy z niej gniazdo nasienne. Kroimy w kostkę. Niewielką ilość oleju kokosowego rozgrzewamy na patelni. Podsmażamy paprykę doprawiając solą i pieprzem. Ona też nie może być zbyt miękka.

W misce rozbijamy jajka i mieszamy je z niewielką ilością soli (ser feta jest słony), pieprzem i kilkoma szczyptami. Dodajemy paprykę, brokuły i rozdrobniony ser feta.

Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Na dnie układamy ziemniaki pokrojone w około pół centymetrowe plastry. Możemy je delikatnie oprószyć pieprzem.

Na to wylewamy masę jajeczną. Na wierzchu układamy szparagi. Naczynie zamykamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy aż się dobrze zetną. U mnie zajęło to około 20 minut.

Frittatę możemy podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Smacznego!

PS. Frittatę można przygotować w patelni z odczepianą „rączką”. Najpierw całość podsmażając, a dopiero potem wstawiając do piekarnika. Ja niestety nie mam takiej patelni.

Frittata ze szparagami, brokułem i serem feta

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *