Babka piaskowa – sprawdzony przepis

Nie jestem ogromną fanką ciast czy deserów. No ok, jak gdzieś na jakiś trafię, to długo nie odmawiam. Ale nie jest tak, że śnię o słodyczach nocami. Ze słodkości to ja raczej wolę kopytka ze smażoną cebulą lub pierogi w każdej postaci. Są jednak ciasta wyjątkowo bliskie mojemu serduszku. Jednym z nich jest babka piaskowa. To chyba dlatego, że jest ona dla mnie jakimś wspomnieniem z dzieciństwa i świąt wielkanocnych spędzanych na wsi.Najmilej mi się myśli o babce piaskowej jedzonej w towarzystwie szklanki mleka, ale ostatnio staram się ograniczać nabiał jak się da… Na szczęście to sprawdzony przepis na babkę, który sprawdza się również bez tego.

Babka piaskowa – sprawdzony przepis – składniki:

– 180 gramów mąki pszennej

– 90 gramów mąki ziemniaczanej

– 120 gramów cukru

– 5 jajek

– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

– 250 gramów miękkiego masła w temperaturze pokojowej

– łyżeczka esencji waniliowej

+ odrobina masła i mąki do formy

Babka piaskowa – sprawdzony przepis – przygotowanie:

Masło ucieramy z cukrem mikserem – przez kilka minut aż powstanie puszysta masa. W trakcie dodajemy esencję waniliową.

Następnie, w kilkunastosekundowych odstępach zaczynamy wbijać jajka – cały czas mieszając.

Do tak przygotowanej masy przesiewamy obie mąki i proszę ziemniaczany. Całość mieszamy.

Formę do babki smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Następnie wypełniamy ciastem.

Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około godzinę.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *