Wegański, mongolski stir-fry z jarmużem i imbirem

Oficjalnie – dodaję do swojej Bucket list – stać się osobą perfekcyjnie w  miarę dobrze zarządzającą swoim czasem. Prawie dwa miesiące temu zadałam na koperkowym fanpejdżu pytanie o to, który przepis powinien na blog wskoczyć jako pierwszy – na zupę ogórkową czy „mongolski” stir-fry. Miałam dobre chęci. Chciałam dodać ten post następnego dnia. Ale chęci i plany to jedno, a realizacja to już zupełnie inna para kaloszy. I czasem nawet sama się usprawiedliwiam, że naprawdę dużo się działo, że były rzeczy ważniejsze, że nie mogłam, że maraton „Na Wspólnej” rozwija mnie społecznie, więc nie mogłam zrezygnować na rzecz bloga i że w ogóle jakoś tak wyszło.

A przecież są ludzie, którzy na głowie mają więcej rzeczy niż ja i jednak to wszystko sprawnie ogarniają. I oni mnie tak po ludzku, nie tylko po blogersku, wpędzają w kompleksy. No to w końcu jadę z tym „mongolskim”, wegańskim stir-fry. No to w końcu się zmotywowałam i jadę z tym wpisem. Jadę z nim jadąc pociągiem do Warszawy. A dalej jadę na lotnisko. I jeszcze dalej do Wietnamu. Azja. Więc ten stir-fry dzisiaj pasuje jak w żaden inny dzień. Nic nie dzieje się bez przyczyny. Nie mogłam tego wpisu dodać wcześniej, później, kiedy indziej. To przeznaczenie.

Wegański, mongolski stir-fry z jarmużem i imbirem

Wegański, mongolski stir-fry – składniki:

– 1 papryka czerwona pokrojna w drobną kostkę

– szklanka czerwonej kapusty poszatkowanej

– 1 marchewka pokrojona na drobne paski

– pół szklanki młodej (małej) kukurydzy marynowanej, pokrojonej na kawałki

– 2 łyżeczki świeżego, pokrojonego imbiru

– 2 garści jarmużu

– 3 łyżki oleju sezamowego

 

„sos”

– 3 łyżeczki ostrego sosu chilli

– 3 łyżki ciemnego sosu sojowego

– łyżka sosu lub pasty tamaryndowej

– 2 łyżeczki cukru palmowego (lub brązowego)

 

– ok. 300 g. płaskiego makaronu udon

– mielony pieprz czarny

– sól

Do „wykończenia:

– łyżeczka ostrego sosu chilli

– łyżka ciemnego sosu sojowego

– łyżeczka sosu lub pasty tamaryndowej

Wegański, mongolski stir-fry – przygotowanie:

Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu: ryżowy zalewamy wrzątkiem, udon gotujemy. Następnie odcedzamy i odstawiamy na bok.

Do garnuszka wrzucamy wszystkie składniki sosu, podgrzewamy na małym ogniu często mieszając, aż cukier się rozpuści i powstanie jednolita masa. Następnie dodajemy makaron, wszystko dokładnie mieszamy i wyłączamy ogień pod garnkiem. Zostawiamy.

Olej podgrzewamy w woku, aż będzie bardzo, bardzo gorący. Wrzucamy paprykę i imbir, smażymy 2 minuty, następnie dodajemy marchewkę, kapustę, kukurydzę. Smażymy 1,5 minuty po czym dodajemy jarmuż i smażymy całość kolejne 2 minuty.

Do tak przygotowanych warzyw wrzucamy gotowy makaron. Dodajemy łyżeczkę ostrego sosu chilli, pasty tamaryndowej i łyżkę ciemnego sosu sojowego. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie niewielką ilością soli. Podsmażamy chwilę i gotowe.

Wegański, mongolski stir-fry z jarmużem i imbirem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *