Zimowa, marokańska zupa z soczewicy i batatów ze szpinakiem

Albo mi uwierzycie na słowo, albo zrobicie tę zupę sami – bo zaprawdę powiadam – jest ona dobrem. Fakt – trzeba lubić smak kminu rzymskiego i curry. Nie, żeby akurat te przyprawy były jakoś wybitnie w tej zupie wyczuwalne, ale z doświadczenia wiem, że dużo osób ich nie lubi. Przynajmniej wśród moich znajomych. Więc na „zaś” ostrzegam. Co do samej nazwy – zimowa, marokańska zupa z soczewicy i batatów ze szpinakiem – to kwestię samej jej „zimowości” traktowałabym dosyć elastycznie. Fakt – zupa to treściwa. Fakt – rozgrzewa. Jednak biorąc pod uwagę, że w Polsce około pół roku to dni deszczowe, to i zupa ta może przydać się częściej, niż tylko zimą.

zupa z szoczewicy batatow ze szpinakiem

Zimowa, marokańska zupa z soczewicy i batatów ze szpinakiem – składniki:

  • 2 średniej wielkości bataty pokrojone w kostkę
  • 1 duża marchewka pokrojona w kostkę
  • 1 duża cebula pokrojona w piórka
  • 2-3 łodygi selera naciowego – pokrojonego na plasterki
  • czerwona papryka – pokrojona w kostkę
  • 6 zmiażdżonych ząbków czosnku
  • 2 szklanki brązowej soczewicy
  • 1 1/2 łyżeczki ziaren suszonej kolendry
  • 1 1/2 zmielonych ziaren kminu rzymskiego
  • 2-3 łyżeczki curry
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 3 garści świeżego szpinaku
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

marokanska zimowa zupa z batatami soczewica i szpinakiem

Zimowa, marokańska zupa z soczewicy i batatów ze szpinakiem – przygotowanie:

Umieść bataty, marchew, cebulę, seler, paprykę, czosnek, soczewicę i przyprawy (z wyjątkiem soli i pieprzu) w garnku. Następnie zalej je bulionem warzywnym, postaw na najmniejszym ogniu i przykryj.

Gotuj zupę w ten sposób do momentu, aż bataty będą miękkie. Wyłącz gaz i zostaw zupę pod przykryciem przez około godzinę. Następnie ponownie włącz płomień pod garnkiem i gotuj wszystko jeszcze pół godziny.

Następnie połowę zupy odlej (np. do miski) i zblenduj. Takie „puree” ponownie dodaj do zupy i wymieszaj.

Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Dodaj posiekany szpinak i sok z cytryny.

Ponownie zapal ogień pod garnkiem. Gdy zupa zacznie wrzeć, gotuj ją ok. 5 minut. Następnie wyłącz kuchenkę i zostaw zupę pod przykryciem na około 2 minut.

Na koniec możesz jeszcze raz doprawić zupę do smaku: solą, pieprzem i curry.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *