Dziczyzna – łopatka z dzika w warzywach

Bardzo bym chciała nawiązać do obecnej sytuacji w kraju. To, co się dzieje jest dla mnie bardzo niepokojące. Przykre zwłaszcza, a może przede wszystkim dlatego, że zbliżają się święta. Myślę, że wszyscy wiecie, co mam na myśli… I z pewnością czuje to każdy, kto zdążył już zajrzeć do programu TV. A tam? Ani Kevina, ani Szklanej Pułapki, ani Samych Swoich! Czy ktoś mógłby mi to wytłumaczyć w jakiś racjonalny sposób? Hę? A pamiętacie tę scenę właśnie z Samych Swoich, w której Pawlak z Kargulem pomalowali świnię pastą do butów?
„Kazmirz, toż to dzika locha!”.
„A kto mi zabroni z pastowanym kabanem po lesie spacerować?”.

To ja mam dzisiaj dla Was prawdziwego dzikiego dzika, a nie lochę. W warzywach. Bo warzywa są ważne. Danie wykonane zgodnie z programem 2XME. Składniki poniżej to 3×350 kalorii, czyli uzyskujemy trzy „kobiece” posiłki.

Łopatka z dzika w warzywach

Łopatka z dzika w warzywach – składniki:

– 390 g. łopatki z dzika (może być też schab)
– 30 gramów masła klarowanego
– 140 g. brokuła
– 70 g. żółtej papryki
– 60 g. pora
– 60 g. cebuli
– 120 g. czerwonej papryki
– 75 gramów marchewki
– 75 gramów pietruszki
– pół pęczka koperku
– cząber
– sól
– pieprz

zalewa
– 600 ml. przegotowanej wody
– 5 łyżek octu spirytusowego
– łyżeczka rozmarynu
– łyżeczka cząbru
– łyżeczka majeranku
– 6 ziaren jałowca
– łyżeczka gorczycy
– kilka liści laurowych
– duży ząbek czosnku przekrojony na pół
– sól
– kilka ziarenek pieprzu

Łopatka z dzika w warzywach – przygotowanie:

Łopatkę oczyszczamy i kroimy w kostkę. Składniki marynaty łączymy ze sobą i zalewamy nią mięso. Wszystko dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na około 10 godzin.

Po wyznaczonym czasie mięso odcedzamy na durszlaku.

Brokuł kroimy w różyczki i gotujemy al’dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy.

W dużym garnku podgrzewamy masło. Na gorące wrzucamy odcedzone mięso. Podsmażamy mieszając co jakiś czas.

Po około 5 minutach dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę. Dolewamy troszeczkę wody i dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu.

Po 10 minutach dodajemy pokrojoną paprykę (żółtą i czerwoną), por, cebulę. Dolewamy jeszcze trochę wody. Całość doprawiamy i dusimy na niewielkim ogniu około półtorej godziny (aż mięso będzie gotowe). Czas zależy od tego, w jak duże kawałki je pokroiliśmy.

W razie potrzeby w czasie duszenia podlewamy całość wodą – jeśli chcemy więcej sosu, to wody dodajemy więcej.

Na koniec dodajemy pokrojony koperek, mieszamy i trzymamy na ogniu jeszcze 5-7 minut.

Tak przygotowane danie podajemy np. z kaszą gryczaną lub gotowanymi ziemniakami.

Smacznego!

Łopatka z dzika w warzywach

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *