Spaghetti bolognese – bezmięsne, wegetariańskie

W trzy sekundy wymienię przynajmniej pięcioro moich znajomych, którzy zobaczywszy przepis na BEZMIĘSNY sos bolognese, będą chcieli wykasować mój numer telefonu, przeklną i/lub zarzucą mowę nienawiści. Nie idźcie tą drogą, kochani! Ja wiem – „wegetariańskie spaghetti bolognese” brzmi jak herezja. Ale jaka smaczna! Zresztą połączenia z makaronem są jak połączenia z czekoladą – zawsze się udają.

Acha i muszę dodać, że od jakiegoś czasu jem zgodnie z diet… tfu! Żadną dietą. Jem zgodnie z programem 2XME. Rozpisywać się o nim nie będę, bo mądrzejsi ode mnie napisali na jego temat książkę. Generalnie jem prawie to, co chcę (ale nie ile chcę, oczywiście), a centymetry w biodrach lecą. No jeśli to nie jest cudo, to nie wiem co nim jest. I ten przepis, jeśli nic nie pochrzaniłam, jest zgodny z tym programem. Moja wersja wegetariańskiego spaghetti bolognese to posiłek na 350 kcal.

Spaghetti bolognese - bezmięsne, wegetariańskie

Wegetariańskie spaghetti bolognese – składniki:

– 35 g. makaronu razowego
– 130 g. tofu
– cebula
– czosnek
– papryka wędzona
– 20 g. parmezanu
– 120 g. passaty pomidorowej
– 80 g, pomidora
– natka pietruszki
– sól i pieprz

Wegetariańskie spaghetti bolognese – przygotowanie:

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
Na patelni „beztłuszczowej” podsmażamy posiekaną cebulę z dodatkiem soli.
Gdy zrobi się lekko złota, dodajemy posiekany czosnek, pokruszone tofu, paprykę wędzoną. Smażymy mieszając – około 2 minuty.
Następnie dodajemy pokrojony w kostkę pomidor i passatę pomidorową. Smażymy 3-4 minuty.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem,
Na talerz wykładamy makaron, polewamy sosem (choć wychodzi dość gęsty) i posypujemy parmezanem.
Smacznego!
Spaghetti bolognese - bezmięsne, wegetariańskie

 

3 Comments

  1. Uchyl rąbka tajemnicy na czym polega 2XME. Jeśli nie jest zbyt drakońska to może też się skuszę? Kto wie?

  2. Jadłam. I z czystym sumieniem potwierdzam: jest naprawdę bardzo dobre.A sos faktycznie jest trochę za gęsty, ale można rozrzedzić np.dając więcej passaty pomidorowej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *