Zielony koktajl – smothie z jarmużu z jabłkiem i selerem naciowym

Awwwww…. jutro mija pięć lat, od kiedy założyłam bloga. Mój blogasek taki dorosły. Specjalnie z tej okazji sprawiłam sobie prezent w postaci zdrowego koktajlu ze jarmużu, jabłka, selera naciowego i kiwi, a Wam….

Dobra! Kłamię!!!
Było tak: o tym, że jutro jest ta cała „rocznica” przypomniałam sobie przez zupełny przypadek. Co roku, oprócz blogowych urodzin nr 1, ją przegapiam. Jestem beznadziejna we wszystkie święta, rocznice, sylwestry, nawet własne urodziny średnio mnie interesują. Nic nie przygotowałam sobie z tej okazji, a gdybym NAWET miała taki zamiar, to na bogów! Nie byłoby to smoothie z jarmużu! Nie gardzę pełnym kieliszkiem, kiedy świętuję, ale pod warunkiem, że jest wypełniony czymś konkretnym %%
Ale dla Was faktycznie coś przygotowałam. Proszę bardzo – oto zestawienie moich wczesnych dzieł gastronomicznych, wraz ze zdjęciami, które wyznaczyły trend w w świecie fotografii kulinarnej, dziś określany jako foodporn. Taddaaaaaa!

1. Pierwszy faktyczny przepis na blogu (pierwszy wpis dotyczył tego, jak nie wyszło mi coś z kruchego ciasta). Tarta ze szpinakiem i pomidorami – zwróćcie proszę uwagę na kunszt z jakim ułożyłam oliwki. Garnirowanie pełną gębą.

2. Przed dodaniem tego wpisu przeczytałam artykuł o fotografii kulinarnej na czarnych talerzach. Zrobiłam sałatkę, nabrałam jej pełną łychę, nałożyłam ją na talerz i postawiłam go na balkonie. Byłam całkiem zadowolona z efektu. Naprawdę… Sałatka z kuskusem

3. Garnek, drewniana łyżka, włoski sos… parapet ułamek białostockiego osiedla w tle – Sos marinara

4. Wielka micha zielonej papki. Foodporn w pełnej okazałości – Puree ze szpinakiem

5. I teraz crème de la crème – pasztet z selera (on naprawdę  jest bardzo smaczny). Jak ja byłam dumna z tego zdjęcia. I z tej pasztetowej piramidy. Krople keczupu wieńczą dzieło.

Nie. Nie wykasuję tych przepisów. Zdjęć też nie wymienię. Nigdy w życiu! Fajna pamiątka. A teraz do rzeczy, czyli smoothie z jarmużu z jabłkiem, selerem i kiwi.
Zielony koktajl - smothie z jarmużu z jabłkiem i selerem naciowym

Smoothie z jarmużu z jabłkiem – składniki:

– 4-5 garści jarmużu  
– 3 jabłka
– 2 kiwi
– 2 pałki selera naciowego

– pół litra wody
Smoothie z jarmużu z jabłkiem – przygotowanie
Jarmuż, seler i jabłka myjemy. Kroimy na drobniejsze części. Z jabłek wycinamy gniazda nasienne. Wrzucamy wszystko do blendera. Dodajemy wodę.
Włączamy blender i miksujemy wszystko ze sobą. Dodajemy obrane i pokrojone kiwi i jeszcze raz miksujemy. Jeśli koktajl jest za gęsty, możemy dodać jeszcze troszkę wody.
Nie stosuję tutaj cukru, bo słodycz dają jabłka.
Smacznego!

5 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *