Sałatka z czarnym ryżem, łososiem, chrzanem i sosem cydrowym

Wpadam czasem na giełdę rolno-spożywczą i w sposób prawie kompulsywny, na moim ulubionym stoisku, kupuję różne składniki, z których jeszcze nigdy nie gotowałam, ale albo fajnie się nazywają i/albo interesująco wyglądają. Niedawno w ten sposób moim łupem stał się m.in. czarny ryż.  Jadłam różne rodzaje ryżu, ale takiego jeszcze nie. Postanowiłam, że go spróbuję, nie licząc raczej, że będzie specjalnie smaczny. Spodziewałam się podobieństwa do ryżu brązowego, za którym nie przepadam, bo zawsze jest nieprzyjemnie twardy i cierpki. Jak bardzo się myliłam. Do tego ciekawe połączenie z łososiem, jabłkowym cydrem i świeżym chrzanem. Wygląda na to, że dzięki przymusowemu, kilkudniowemu leżeniu w łóżku odblokowała mi się jakaś czakra i gotowość na nowe połączenia smakowe, dzięki której powstała ta smaczna sałatka.

Sałatka z czarnym ryżem, łososiem,świeżym chrzanem i sosem z cydru jabłkowego

Sałatka z czarnym ryżem, łososiem – składniki:

– 2 szklanki czarnego ryżu
– czerwona papryka
– żółta papryka
– 100 g. wędzonego łososia atlantyckiego
– niewielki korzeń świeżego chrzanu
– kolorowy pieprz
sos vinaigrette z jabłkowego cydru
– 220 ml. cydru jabłkowego
– 100 ml. soku jabłkowego
– ok. 100 ml. oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego (nie polecam w tym przypadku oleju z pestek słonecznika)
– 2 łyżki octu jabłkowego
– łyżka musztardy Dijon
– łyżka soku z cytryny
– łyżka miodu

Sałatka z czarnym ryżem, łososiem – przygotowanie:

W dużym kubku lub misce łączymy ze sobą wszystkie składniki sosu vinaigrette. Dokładnie mieszamy, aż się połączą. Odstawiamy na bok.
Ryż przesypujemy na sitko. Przepłukujemy pod bieżącą wodą. Wsypujemy do gotującej się, lekko osolonej wody i gotujemy aż będzie miękki, ale sprężysty.
Po ugotowaniu odcedzamy ryż na sitku, przepłukując zimną wodą.
Papryki myjemy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
Chrzan obieramy i trzemy na tarce o najgrubszych oczkach.
Ryż, pokrojone papryki, starty chrzan i łososia wrzucamy do miski.
Polewamy sałatkę sosem (ostrożnie, żeby nie przesadzić z ilością, bo zrobi się zupa). Pozostały sos możemy przechowywać przez kilka dni w lodówce.
Sałatkę doprawiamy do smaku świeżo mielonym, kolorowym pieprzem, jeszcze raz wszystko mieszamy i gotowe!
Smacznego!
Sałatka z czarnym ryżem, łososiem,świeżym chrzanem i sosem z cydru jabłkowego

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *