Zupa fasolowo – pomidorowa

Uwielbiam podróże. Sęk w tym, że nie znoszę się pakować. I nie umiem. Zawsze biorę za dużo rzeczy i to tych najmniej przydatnych. Dziś wieczorem jadę do Czech i oczywiście jak zwykle nie wiem, jakie ciuchy będą mi potrzebne: czy będzie zimno, czy może ciepło, czy będzie padał deszcz, czy też nie, czy buty, które biorę, sprawdzą się w trakcie całodziennego, pieszego zwiedzania Pragi? Milion dylematów, a odjazd za kilka godzin. Pociesza mnie natomiast, że jutro o tej porze będę zajadała pyszne, czeskie knedle z kaczką i modrą kapustą. Juhuuuuuu!!! Mój plan na nadchodzący tydzień, to oglądanie filmów dokumentalnych (nie bez powodu jadę w marcu – właśnie odbywa się tam festiwal „Jeden Świat”), duuuuużo jedzenia i odpoczynku.

Za chwilę wracam do pakowania, a tymczasem zostawiam Was z przepisem na pyszną i bardzo zdrową zupę z mieszanki różnych rodzajów fasoli, soczewicy i pomidorów.
Ahoj!!
Zupa fasolowo - pomidorowa

Zupa fasolowo – pomidorowa – składniki:

– 2,5 litra wywaru z warzyw
– szklanka białej fasoli „Jaś”
– pół szklanki czerwonej soczewicy
– pół szklanki fasoli pinto
– pół szklanki czerwonej fasoli
– 1/4 szklanki grochu
– pół szklanki fasoli mung
– pół szklanki fasoli adzuki -> to moja mieszanka fasoli, ale można je dobrać względem swoich upodobań
– 2 puszki pomidorów krojonych (w sezonie mogą być świeże)
– świeżo mielony pieprz,
– suszony tymianek i rozmaryn
– papryka ostra
Zupa fasolowo - pomidorowa

Zupa fasolowo – pomidorowa – przygotowanie:

Fasole, groch i soczewicę, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na ok. 8 godzin. Po wyznaczonym czasie odcedzamy je i przerzucamy do gotującego się wywaru z warzyw.
Gotujemy 20 minut, a następnie dodajemy pokrojone pomidory. Całość gotujemy, aż fasola będzie miękka. Dodajemy przyprawy do smaku i gotowe.
Smacznego!
Zupa fasolowo - pomidorowa

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *