Sernik dyniowy z powidłami śliwkowymi

Sernik dyniowy z powidłami śliwkowymiNa ogół staram się nie siać defetyzmu, ale tym razem muszę to powiedzieć: mam już dość jesieni/zimy. To całe „ciemno i zimno” trwa stanowczo za długo. Październik był ok – piękna, złota jesień. Cały listopad mówiłam sobie: „no nie jest źle, przy odrobinie dobrej woli mogę sobie wmówić, że Białystok wygląda jak tajemniczy Paryż z książek: lekko zamglony z wilgotną od deszczu brukowaną ulicą w centrum”. Tak, wiem – centrum Paryża nie jest brukowana. I tak, wiem – żeby wmówić sobie coś takiego, trzeba być bardzo zdesperowanym, ale czego to człowiek nie zrobi, żeby jesień była bardziej znośna? Można się uciec do „autookłamywania”*. Choć w połowie grudnia i ono nie pomaga. Uciekam więc do kuchni. Najczęściej do ciast i innych słodkości (patrz kruche rogaliki z dżemem na chandrę). Najsprawniejsza jestem w robieniu serników i ich pieczenie nie sprawia mi większego problemu, w odróżnieniu od wielu innych wypieków. Także niedawno, gdy kolejny raz dopadł mnie nastrój z cyklu: „a buuuuuuuuuuu, jesieńńń!” nie miałam wątpliwości co upiec. Padło na połączenie sera z właśnie otwartym musem z dyni, dzięki któremu powstał sernik dyniowy. A dla wzbogacenia jego smaku dodałam… a raczej chciałam dodać, powidła śliwkowe. Tych jednak zabrakło i posłużyłam się śliwkową nutellą. Sami możecie zdecydować, którą opcję wybieracie – nutellę czy powidła – sernik i tak będzie smaczny. Powodzenia!

* białe kłamstwo/udawanie przed samym sobą, mylone często z okłamywaniem swojego samochodu, (do tego swoją drogą też często się uciekam, kiedy zamiast powiedzieć: „ty rudero oddam cię na złom”, mówię: „Krystyno kochana, masz takie piękne zawieszenie i lakier, i lewe światło… zapal w końcu proszę, zawieź mnie do pracy”.)

Sernik dyniowy z powidłami śliwkowymi – składniki:

masa serowa
– kilogram sera białego półtłustego w temp. pokojowej
– 300 gramów musu z pieczonej dyni
– 200 gramów cukru pudru
– 2 białka
– szklanka śmietany 18%
– 2 jajka w temp. pokojowej

spód
– 200 gramów ciasteczek korzennych
– 80 gramów masła
– łyżka cynamonu

dodatkowo:
– masło do wysmarowania formy
– 250 gramów powideł/nutelli śliwkowej

Sernik dyniowy z powidłami śliwkowymi – przygotowanie:

Przygotowujemy spód. Ciasteczka dokładnie kruszymy, możemy użyć w tym celu blendera. W garnuszku roztapiamy masło i dodajemy je do ciasteczek razem z cynamonem. Wszystko dokładnie mieszamy.

Formę do ciasta smarujemy masłem, a następnie na jej spód wykładamy ciasteczka. Rozprowadzając je równomiernie i dociskając, formujemy spód sernika.Następnie smarujemy go połową powideł/nutelli. Foremkę z sernikowym spodem wstawiamy do lodówki.

Teraz zajmujemy się masą serową. Ser trzykrotnie mielimy (w tym momencie możemy włączyć piekarnik na 180 stopni Celsjusza). Dodajemy do niego wszystkie składniki z wyjątkiem białek oraz powideł i dokładnie mieszamy mikserem.

W miseczce ubijamy białka na sztywną pianę. Delikatnie za pomocą łyżki mieszamy ją z masą serową. Następnie przekładamy ją na przygotowany wcześniej spód i wygładzamy z wierzchu.

Na wierzch sernika kładziemy porcje powideł, a następnie „przeciągamy” po nich wykałaczką, „rysując” wzory.

Sernik wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 70 minut. Wyjmujemy, czekamy aż przestygnie i na minimum 2 godziny wstawiamy do lodówki.

Smacznego!

Sernik dyniowy z powidłami śliwkowymi

 

Sernik dyniowy z powidłami śliwkowymi

 

3 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *