Tatar ze śledzia w marynowanych burakach

Tatar ze śledzia w marynowanych burakach i ja – to była miłość od pierwszego usłyszenia. Najpierw powiedziała mi o nim kulinarkowa Magda, która widząc moje błagalne spojrzenie obiecała, że przepis wstawi na swój blog… co też zrobiła. A ja w duchu powiedziałam sobie, że muszę, po prostu MUSZĘ go przygotować. I też to zrobiłam…. zaledwie dwa lata później. Sama nie rozumiem, dlaczego przepis na ten tatar musiał tak długo czekać na wcielenie go w życie. Zwłaszcza, że przecież wiem, jak genialnie sprawdza się połączenie śledzie z burakami (vide -> szuba – moja miłość). Taki tatar to świetna przystawka np. na imprezy. W ostatnim czasie przygotowywałam go już kilkukrotnie i za każdym razem podbijał serca moich gości.

 

Tatar ze śledzia w marynowanych burakach

Tatar ze śledzia w marynowanych burakach – składniki:

– 5 średniej wielkości buraków
– duże jabłko
– 270 gramów filetów śledzi małosolnych
– ok. 2 łyżki majonezu
– łyżeczka musztardy
– mała cebula czerwona
– 3 kawałki marynowanej papryki bez skórki
– 2 średnie ogórki konserwowe
– sól i pieprz
marynata
– 2 łyżki oleju rzepakowego
– 2 łyżki czerwonego octu winnego
– 2 łyżki miodu

Tatar ze śledzia w marynowanych burakach – przygotowanie

Buraki myjemy, wycieramy, owijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy ok. 1,5 godziny.
Po wyznaczonym czasie wyjmujemy je z piekarnika, a gdy ostygną obieramy.
Kroimy je w 5 mm. plastry.
Wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą łączymy, a następnie wkładamy do nich plastry buraków. Marynujemy je w ten sposób przez kilka godzin. Ja zostawiam je przeważnie na dość długo, bo 8-10 godzin.
Jeśli śledzie są bardzo słone, moczymy je w wodzie przez około 2 godziny, a następnie odsączamy na sitku. Kroimy w bardzo drobną kostkę. Podobnie postępujemy z pozostałymi składnikami tatara – wszystkie powinny być obrane i drobniutko pokrojone.
Dodajemy musztardę i majonez – tyle, aby masa nie była zbyt rzadka. Mieszamy wszystko dokładnie.Tak przygotowany tatar wykładamy na plaster buraka i przykrywamy do drugim plastrem. Czynność powtarzamy ze wszystkimi buraczanymi plastrami.

Smacznego!

Tatar ze śledzia w marynowanych burakach - przystawka na imprezy

3 Comments

  1. No, nareszcie jakaś kulinarna odmiana od zwykłego tatara z żółtkiem, które się rozlewa po mięsie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *