Atuty – krótki kurs kuchni francuskiej

Trochę zmogła mnie choroba, po trosze pochłonęły mnie różne obowiązki. Dlatego też, dużo później (duuuuuużo) niż powinnam, dodaję post o fantastycznych warsztatach, w których brałam udział. Były tak niesamowite, że zasługiwały na transmisję online. Niestety nie udało się i piszę o nich z (aż) dwutygodniowym opóźnieniem. Cóż to za warsztaty? Otóż dzięki mojemu przyjacielowi – Magduni G., wzięłam udział w „Krótkim kursie kuchni francuskiej”, prowadzonym przez Łukasza Zdrojkowskiego. A wszystko odbyło się w Studiu Kulinarnym „Atuty”. Dotychczas brałam udział w różnych warsztatach kulinarnych, ale niewiele z nich zasługiwało na wspominanie na moim blogu. Co wpłynęło na to, że warsztaty w Atutach były tak wyjątkowe? Po pierwsze merytoryka – po zakończeniu wiedziałam, że nauczyłam się kilku bardzo istotnych rzeczy, trików, które z pewnością wykorzystam w kuchni. Po drugie organizatorom należą się oklaski za tak sprawną, skrupulatną organizację i przyjęcie, dzięki której jako uczestnik czułam się, jak bardzo mile widziany gość, w przytulnym domu przemiłych gospodarzy. Po trzecie atmosfera stworzona dzięki innym uczestnikom, jak ja – miłośnikom dobrego jedzenia, żądnym wiedzy na temat gotowania. A zatem – jeśli szukacie w Białymstoku kursów kulinarnych – szczerze polecam Atuty. A oto krótka fotorelacja.
Atuty - krótki kurs kuchni francuskiej
Nasz chef – Łukasz Zdrojkowski

 

Rzut oka na połowę menu…

 

Tosty z figami kuchnia francuska
Tosty z figami w przygotowaniu.

 

Atuty - krótki kurs kuchni francuskiej
Atuty - krótki kurs kuchni francuskiej
Nasz kulinarny kolektyw.

 

Atuty - krótki kurs kuchni francuskiej - tosty z figami
Gotowe tosty z figami i kozim serem w całej okazałości.

 

Atuty - krótki kurs kuchni francuskiej
Omomomomomom…..

 

Atuty - krótki kurs kuchni francuskiej
Polędwiczka z dorsza – jeszcze surowa.

 

Atuty - krótki kurs kuchni francuskiej

 

Atuty - krótki kurs kuchni francuskiej - polędwiczka z dorsza
Krótki wstęp do gotowania metodą sous vide…

 

Atuty - krótki kurs kuchni francuskiej - sous vide
Na uwagę zasługuje moje skupienie, koncentrujące się w okolicach brody…

 

 

 

Atuty - krótki kurs kuchni francuskiej - fondue z pora z białym winem
Fonduee z pora z białym winem…

 

 

Panierka do dorsza…

 

 

 

Atuty - krótki kurs kuchni francuskiej - chipsy bazyliowe
Zwariowałam na ich punkcie – chipsy bazyliowe.

 

 

Atuty - krótki kurs kuchni francuskiej - polędwiczka z dorsza - sous vide

 

 

 

 

Będzie stek… mój pierwszy w życiu i od razu krwisty.

 

 

 

 

 

Kolejny plus Atutów – niespodziewanie, po 11-stu latach można spotkać koleżankę z liceum.

 

Cóż za skupienie…

 

Rostbeff w panierce orzechowej z ziemniaczano-selerowym puree.

 

 

Atuty - krótki kurs kuchni francuskiej
Atuty - krótki kurs kuchni francuskiej - warsztaty kulinarne

 

Przygotowanie ptysi in progress…

 

I na to całe dobro jeszcze sos karmelowy!

 

Atuty - krótki kurs kuchni francuskiej - ptysie z pistacjami i sosem karmelowym
Jak dla mnie hit wieczoru – ptysie z pistacjami i sosem karmelowym……….
Atuty - krótki kurs kuchni francuskiej
Żegnajcie Atuty…do zobaczenia niebawem…

 

2 Comments

  1. A ja się cieszyłam jak dziecko z Twojego towarzystwa Zielony Koperku. Bez Ciebie nie miałabym odwagi się tam pojawić. A teraz czuję się zdecydowanie bardziej zaprawiona w bojach. Było pysznie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *