Domowy schab dojrzewający z pończochy (surowy, suszony)

 

Domowy schab dojrzewający z pończochy (surowy, suszony)Kiedyś robienie domowych wędlin było dla mnie czymś normalnym. Ot przywoziło się ze wsi pół świniaka i po kilku dniach domowe szynki z pończochy, wędzony schab czy suszone kiełbasy były gotowe. Wymagało to sporo pracy i czasu, ale zawsze było warto. Dziś samodzielne robienie domowych wędlin jest dla mnie czymś na pograniczu mistycyzmu. I choć jest to chyba jedna z najprostszych kulinarnie rzeczy, przygotowując np. taki właśnie schab z pończochy naprawdę trudno jest cokolwiek zepsuć, to zawsze, gdy zrobię domowe wędliny, czuję coś, co można chyba nazwać dumą.
„- Mmmmmmm, jaka dobra szynka, gdzie kupiłaś?
– Nigdzie, sama zrobiłam” – no i jak tu się nie cieszyć?
Dziś zapraszam Was na domowy schab dojrzewający z pończochy – surowy, suszony. Uwielbiam wszelkie surowe wędliny, z tymże schabem na czele. 

Jak zrobić domowy schab dojrzewający?

 

Domowy schab dojrzewający z pońćzochy (surowy, suszony) – składniki:

– kilogram schabu
– 5 łyżeczek soli
– 3 łyżki cukru
– pół łyżeczek pieprzu czarnego
– pół łyżeczki pieprzu ziołowego
– łyżeczka mielonej kolendry
– garść majeranku
– główka czosnku

Domowy schab dojrzewający z pończochy (surowy, suszony) – przygotowanie:

Schab myjemy i osuszamy. Czyścimy z tłuszczu, błonek, etc. Nacieramy dokładnie cukrem, wkładamy do pojemnika i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Co kilka godzin odlewamy wytwarzającą się wodę.

Po wyznaczonym czasie schab wyjmujemy i opłukujemy z cukru. W moździerzu rozcieramy przeciśnięty przez praskę czosnek, z solą, pieprzem czarnym i ziołowym, majerankiem i kolendrą. Tak powstałą pastą nacieramy dokładnie schab. Ponownie wkładamy go do pojemnika z przykrywką i wkładamy do lodówki na siedem dni.

Po tygodniu schab wyjmujemy z lodówki, wkładamy ostrożnie do pończochy i wieszamy go w suchym i przewiewnym miejscu. Pozostawiamy go w ten sposób na kolejne siedem dni. Jeśli lubimy wędliny bardziej wysuszone, możemy schab suszyć przez kolejne trzy dni.

Smacznego!

Domowy schab dojrzewający z pończochy (surowy, suszony)

14 Comments

    • Tak, jak w przepisie – 7 dni w lodówce, 7 dni w pończosze. Po 14 dniach można zajadać się ze smakiem. Pozdrawiam serdecznie.

  1. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    • Hmmm moim zdaniem nie jest za ciepło. Mięso i tak utrwala się w soli, więc nie ma obawy, że się zepsuje. Tylko trzeba je suszyć w cieniu. Pozdrawiam i ściskam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *