Pyry z gzikiem

Pyry z gzikiem Przyznam, że dość nieufnie podchodziłam do koncepcji pyr z gzikiem, dania, które jest połączeniem ziemniaków i sera. Twaróg i ziemniaki???? Smaczne? Nie sądzę… Fakt, że jedno podobne połączenie smakowało mi w przypadku pieczonych ziemniaków faszerowanych białym serem, ale jednak ziemniaki z wody, a obok nich ser – to mi się jakoś nie łączyło. Ale przecież tysiące Wielkopolan nie mogą się mylić, skoro pyry z gzikiem upodobali sobie na tyle, że stały się jednym z symboli kuchni wielkopolskiej. I mimo, że ja, mieszkanka wschodnich rubieży kraju, z Wielkopolską mam tyle wspólnego, co Mussolini z pacyfizmem, postanowiłam spróbować. I kolejny raz okazało się, że najprostsze dania mogą być najsmaczniejsze.

Pyry z gzikiem – składniki:

– ziemniaki
– biały ser półtłusty
– masło
– cebula
– śmietana 18%
– sól i pieprz
– ewentualnie szczypiorek

Pyry z gzikiem – przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie (uważając, aby ich nie rozgotować).
Ser przekładamy do miseczki, dodajemy śmietanę i ucieramy widelcem. Masa nie powinna  być zbyt rzadka. Dodajemy posiekaną drobno cebulę (ewentualnie pokrojony drobno szczypiorek) sól i pieprz do smaku.
Tak przygotowany gzik podajemy z ugotowanymi, ciepłymi ziemniakami, na których możemy położyć pół łyżki masła.
Smacznego!

 

Pyry z gzikiem

 

 

 

3 Comments

  1. wydaje mi się, że pyry 😛 powinny być gotowane w łupinkach i obrane na gorąco przed podaniem, masełko obowiązkowe, szczypiorek dla mnie też

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *