Pesto z liści rzodkiewki – po podlasku, z serem korycińskim

 

Pesto z lisci rzodkiewki - po podlasku, z serem korycińskimAch, to uczucie, kiedy prosisz sprzedawcę, aby od rzodkiewki nie odcinał natki, ponieważ to właśnie ją chcesz zjeść. Pan najpierw patrzy z niedowierzaniem, później z lekkim obrzydzeniem (jak na zjadacza nikomu niepotrzebnych resztek), a na koniec z nieukrywaną litością pakuje całą torbę natki rzodkiewki, “bo przecież NIKOMU to się nie przyda”. I bardzo dobrze, bo dzięki temu otrzymałam solidną porcję pesto. Dodałam do niego przepyszny ser koryciński, ale jeśli nie macie do niego dostępu, możecie wykorzystać inny, ulubiony ser. Swoją drogą dziwna sprawa z tym rzodkiewkowym pesto. Kiedy jadłam je za pierwszym razem, nie byłam przekonana co do jego smaku, ale mimo wszystko nie potrafiłam się od niego oderwać. Mówiąc: to nie jest dla mnie, już więcej go nie zrobię, nakładałam sobie na talerz kolejne jego porcje. Dziś pesto z rzodkiewki uwielbiam. Jednoznacznie.
Pesto z lisci rzodkiewki - po podlasku, z serem korycińskim

 

Pesto z lisci rzodkiewki - po podlasku, z serem korycińskim

Pesto z liści rzodkiewki – składniki:

– 4-5 solidnych garści liści rzodkiewki
– 3 garście orzeszków ziemnych (niesolonych)
– ok. 120 g. sera korycińskiego
– ok. pół szklanki oleju rzepakowego
– ząbek czosnku
– sok z cytryny
– opcjonalnie sól i pieprz

Pesto z liści rzodkiewki – przygotowanie:

Liście rzodkiewki dokładnie płuczemy. Wrzucamy do blendera. Dodajemy czosnek, pokrojony na kawałki ser, olej.
Orzeszki ziemne prażymy na suchej patelni przez 2-3 minuty. Również dorzucamy do blendera.
Wszystko miksujemy na pastę.
Przekładamy do miski i dodajemy do smaku sok z cytryny i ewentualnie sól i pieprz.
Pesto z rzodkiewki możemy podawać do ugotowanego makaronu lub jako dodatek do chleba.
Smacznego!
Pesto z lisci rzodkiewki - po podlasku, z serem korycińskim

 

Pesto z lisci rzodkiewki - po podlasku, z serem korycińskim

3 Comments

  1. Anonimowy

    No,no,królik będzie musiał się podzielić swoim jedzonkiem.No ale takie pesto warte poswiecen(to moje zdanie,nie królika).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *