Tarta z rabarbarem i ananasem

Tarta z rabarbarem i ananasemWyjątkowo wiosenne ciasto – z tak popularnym ostatnio w mojej kuchni rabarbarem. A mówiąc dokładniej tarta z rabarbarem, ananasem i dodatkiem rodzynek. Naprawdę proste w przygotowaniu. Wystarczy zagnieść ciasto, trochę je schłodzić, zapiec, wrzucić dodatki, znowu zapiec i gotowe. No banalnie łatwe. Jeśli ja je zrobiłam, to każdemu powinno się udać. Finalnie uzyskujemy tartę nie tylko wiosenną w smaku, ale również w swoim wyglądzie. Czerwono-różowy rabarbar i słoneczny ananas daję piękne połączenie.

Tarta z rabarbarem i ananasem – składniki:

ciasto
500 g mąki pszennej
4 łyżki cukru
200 g. masła prosto z lodówki
2 jajka prosto z lodówki
łyżeczka proszku
pół szklanki bardzo zimnej wody

wypełnienie
180 g. rabarbaru
180 g. świeżego ananasa
50 g mąki pszennej
120 g. cukru
1/4 szklanki rodzynek

+ łyżka masła do wysmarowania formy
jedno rozkłócone jajko
cukier puder

Tarta z rabarbarem i ananasem – przygotowanie:

Rodzynki zalewamy letnią wodą i odstawiamy na 20 minut. Po wyznaczonym czasie odcedzamy.
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy masło i siekamy je z mąką za pomocą noża. Możemy ewentualnie zetrzeć je na tarce jarzynowej, co moim zdaniem jest szybsze i prostsze. Dodajemy jajka, cukier i dość szybko zagniatamy ciasto, stopniowo dolewając do niego zimną wodę.
Gdy ciasto jest dobrze zagniecione, tzn. ma jednolity kolor, jest gładkie, formujemy kulę, zawijamy ją w folię i wkładamy do lodówki na 20 minut.
Formę do ciasta smarujemy masłem.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy je na ok 5 mm. placek. Wykładamy nim formę. Nakłuwamy w wielu miejscach widelcem. Brzegi tarty smarujemy rozkłóconym jajkiem.
Na ciasto wykładamy „obciążniki”, np. ziarna fasoli. Tartę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy 15 minut.
W tym czasie myjemy rabarbar i kroimy na plastry centymetrowej grubości. Obrany ananas kroimy w kostkę.
Rabarbar i ananas przekładamy do miski, dodajemy odcedzone rodzynki. Całość posypujemy cukrem i mieszamy. Następnie posypujemy mąką i znów mieszamy.
Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i zdejmujemy „obciążniki”. Wnętrze podpieczonej tarty wypełniamy mieszanką rabarbarowo-ananasowo-rodzynkową.. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15-20 minut.
Tartę wyjmujemy z piekarnika, a gdy ostygnie posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!

Tarta z rabarbarem i ananasem

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *