Pikantne żeberka w ostrej marynacie

Bardzo lubię żeberka w tej odsłonie. Są aromatyczne i wyraziste w smaku. Chrupiące z zewnątrz, a w środku soczyste. Pikantne żeberka w ostrej marynacie smakują mi chyba nawet bardziej, niż żeberka w miodzie. Ale to tylko dlatego, że ja generalnie wolę wszystko, co pikantne, a mniej to, co słodkie. Ich przygotowanie wymaga trochę czasu, choć przez jego większość żeberka same sobą się zajmują (leżą w marynacie albo pieką). Dlatego, jeśli chcecie je zrobić na obiad, o ich przygotowaniu pomyślcie już dzień wcześniej.
Pikantne żeberka w ostrej marynacie

Pikantne żeberka w ostrej marynacie – składniki:

– kilogram żeberek wieprzowych
– olej rzepakowy do smażenia

marynata
– 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
– łyżeczka ostrej papryki w proszku
– płaska łyżeczka czosnku granulowanego
– 1/4 szklanki piwa
– 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
– 2 łyżki miodu
– 4 łyżki oleju rzepakowego
– pół łyżeczki soli
– 2 łyżki sosu sojowego

Pikantne żeberka w ostrej marynacie – przygotowanie:

Żeberka płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na kawałki.

Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy. Przelewamy do dużej miski. Dodajemy pokrojone żeberka i obtaczamy je ze wszystkich stron w marynacie. Odstawiamy je do lodówki na 10 godzin, co jakiś czas obracając, aby każda strona żeberek była pokryta marynatą.

Żeberka wyjmujemy z lodówki na 2 godziny przed pieczeniem.

Na patelni podgrzewamy mocno 4-5 łyżek oleju rzepakowego. Obsmażamy na nim żeberka z każdej strony, aż będą rumiane.

Podsmażone mięsa wkładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy pozostałym z ich smażenia tłuszczem oraz marynatą. Przykrywamy.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Co jakiś czas, podczas pieczenia, mięso obracamy na drugą stronę i polewamy tłuszczem, który się wytworzył. Pieczemy 90 minut.

Po półtorej godziny zdejmujemy pokrywkę i zwiększamy temperaturę do 200 stopni Celsjusza. Pieczemy 15 minut, aż żeberka się zarumienią.

Smacznego!

Pikantne żeberka w ostrej marynacie

2 Comments

  1. Anonimowy

    No nareszcie! Od dawna szukałam dobrego przepisu na żeberka a tu proszę! Coś wspaniałego! Będę mogła błysnąć przed znajomymi!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *