Sashimi sushi z tuńczyka

No już prościej być nie może. Ani łatwiej. Bo zrobienie sashimi nie wymaga żadnych specjalnych zdolności, umiejętności rolowania za pomocą maty bambusowej. Bo sashimi to surowe ryby, owoce morza, pokrojone w plastry lub kostkę. Do tego kilka standardowych dodatków jak sos sojowy, wasabi, marynowany imbir, rzodkiew i na przykład, jak w przypadku mojego dzisiejszego sashimi z tuńczyka, czarny sezam. No i jedna, bardzo ważna rzecz, aby rybę pokroić, a nie poszarpać jej, jak niewyżyty rzeźnik, potrzebujemy bardzo ostrego noża. Zatem do dzieła. Róbmy sashimi.

Sashimi z tuńczyka – składniki:

– 300 gramów surowego, świeżego filetu z tuńczyka
– czarny sezam
– wasabi
– sos sojowy
– marynowany imbir

Sashimi z tuńczyka – przygotowanie:

Tuńczyka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie ostrym nożem kroimy go w 5-8 milimetrowe plastry i układamy na talerzu. Posypujemy czarnym sezamem i podajemy z wasabi, marynowanym imbirem i sosem sojowym. 
Smacznego!

Sashimi sushi z tuńczyka

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *