Sushi – gunkan z surimi i zielonym kawiorem – krok po kroku

Gunkan maki z surimi i zielonym kawiorem Gunkan – sushi w kształcie łódeczek, czy jak mówią niektórzy – w kształcie koszyczków. Jak zwał, tak zwał, bez względu jakim określeniem nazwiemy gunkan, smakuje tak samo. Tak samo dobrze. „A Ty jak zwykle wydziwiasz” – usłyszałam po swoim oświadczeniu, że nie chcę znowu robić rolowanego sushi, tylko jakieś inne. Jakiekolwiek. Padło właśnie na gunkan. Bo robi się szybko, prosto, co jest zaletą zwłaszcza dla osób, które z domowym sushi swoją przygodę dopiero zaczynają. Do jego przygotowania nie jest również potrzebna bambusowa mata, co okazało się kolejnym plusem, bo ja swoją matę schowałam „w takim miejscu, aby była zawsze pod ręką” i owo schowanie udało mi się na tyle dobrze, że teraz sama nie mogę jej znaleźć.

Gunkan – składniki:

– szklanka ryżu do sushi
– 3 płaty nori
– 8-10 paluszków surimi
– zielony kawior 

Gunkan – przygotowanie:

Ryż do sushi przygotowujemy zgodnie z tym przepisem.
Paluszki krabowe kroimy w plasterki.
Płaty nori dzielimy na pasy o szerokości około 3 centymetrów.
Na zwilżonej dłoni układamy niewielką porcję ryżu i formujemy ją, aby uzyskała kształt płaskiego wrzeciona.

Tak przygotowany ryż owijamy paskiem wyciętego wcześniej nori.

Mokrym palcem zwilżamy brzegi nori i sklejamy je ze sobą

Powstały w ten sposób koszyczek/łódeczkę zapełniamy do 3/4 wysokości, pokrojonymi paluszkami surimi, a następnie całość dopełniamy zielonym kawiorem.

Gotowe! Prawda, że prosto? Zazwyczaj ryż w gunkan maki smarujemy cienką warstwą wasabi, jednak w tym konkretnym przypadku nie było takiej konieczności, ponieważ zielony kawior, to kawior, który ma już dodatek wasabi.
Tak przygotowane gunkan maki podajemy z sosem sojowym i marynowanym imbirem.
Smacznego!
Gunkan maki z surimi i zielonym kawiorem

5 Comments

  1. Słońce, a tu nie myślałaś czasem o innym składniku niż ryż: "Zazwyczaj ryż w gunkan maki smarujemy cienką warstwą ryżu"?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *