Czerwone jajka faszerowane wędzonym pstrągiem

Podobno im więcej jajek i jajecznych potraw na wielkanocnym stole, tym większa pomyślność na cały rok. To się świetnie składa, bo ja dania z jajek uwielbiam pod każdą postacią i w najbliższe święta mam zamiar zapewnić sobie nimi pomyślność na najbliższych dziesięć lat. Niestety nie będę tutaj oryginalna i trochę pójdę na łatwiznę, bo znakomitą większość na wielkanocnym stole będą stanowiły jajka faszerowane. Ale żeby nie było tak do końca przewidywalnie, część z nich postanowiłam pofarbować, a inspiracją do tego stały się dla mnie „Pierogi Lucyfera”, które podawałam w trakcie sierpniowej Restaurant Day. 

Jajka faszerowane wędzonym pstrągiem – składniki:

– jajka
– majonez
– sok z cytryny
– pieprz
– wędzony pstrąg
– majonez
– 2 szklanki czerwonego barszczu
– szczypiorek

Jajka faszerowane wędzonym pstrągiem – przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo, studzimy, a następnie obieramy. Delikatnie kroimy na pół i wyjmujemy żółtka. 
Białka wkładamy do miseczki i zalewamy czerwonym barszczem. Odstawiamy na 20 minut. Co jakiś czas przewracamy na drugą stronę, aby całe były dokładnie pokryte barszczem. Przekładamy na papierowy ręcznik, aby wyschły.
Żółtka ucieramy w miseczce z wędzonym pstrągiem. Dodajemy majonez – masa nie powinna być zbyt rzadka. Całość doprawiamy pieprzem i sokiem z cytryny. Dodajemy posiekany szczypiorek i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną pastą napełniamy wydrążone białka.
Smacznego!

1 Comment

  1. Anonimowy

    Bajecznie wyglądają te jajka! Jeśli tak smakują to-chaepau bas!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *