Sałatka ze smażonym salami i 25% rabatu na zakupy

W minionym roku bardziej, niż kiedykolwiek wcześniej doświadczyłam tego, że mam szczęście do ludzi. Mimo, że wiele razy się zawiodłam, to jednocześnie przekonałam się, co znaczy mieć w swoim życiu osoby, na które możesz liczyć w najtrudniejszych chwilach. Do których, jeśli chcesz się wygadać, możesz zadzwonić w środku nocy. To tak dość patetycznie, a bardziej przyziemną zaletą tych przyjaźni jest… jedzenie. Bo czy jest coś przyjemniejszego niż spotkania i długie rozmowy, którym towarzyszy pyszne jedzenie? I to właśnie dzięki jednej z takich osób i jednemu z takich spotkań (Magduniu, dziękuję), miałam okazję spróbować sałatki ze smażonym salami. A później przepis oczywiście powtórzyć. Choć może „powtórzyć” to za dużo powiedziane, bo nie zapamiętałam wszystkich składników, więc dodałam część od siebie. Ale ten najważniejszy – smażone salami pozostał.
A teraz dobra wiadomość dla Was. Taką oraz wiele innych sałatek i potraw możecie przygotować dzięki składnikom ze sklepu Hurtownia Oliwy. Do tego z 25% rabatem. Jak z niego skorzystać? Robiąc zakupy na podanej stronie wystarczy wpisać w polu „kupon rabatowy”, kod: ZielonyKoperek. Minimalne zamówienie, od którego można skorzystać z rabatu wynosi 50 zł. Zniżka nie obejmuje produktów promocyjnych. Udanych zakupów!!

Sałatka ze smażonym salami i dwoma serami – składniki:

– 60 g. salami w plasterkach (krojone, paczkowane salami
– 300 g. umytej rukoli
– papryczka chili
– ser pleśniowy typu Lazur
– ser feta
– pomidory
– ogórek
– puszka kukurydzy
– suszone pomidory, bez zalewy – 5 szt.

sos:
6 łyżek oleju z ryżu
– 1,5 łyżeczki musztardy Dijon
– 2 łyżeczki octu z białych jabłek
– szczypta świeżo mielonego, czarnego pieprzu

Sałatka ze smażonym salami i dwoma serami – przygotowanie:

Składniki sosu łączymy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na bok.
Suszone pomidory zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 20 minut. Następnie odcedzamy i drobno kroimy.
Plasterki salami układamy na suchej patelni i podsmażamy z obu stron około 2 minuty. Przekładamy na papierowy ręcznik, aby ociekły z tłuszczu.
Sery, ogórek, pomidor kroimy w kostkę. Z pomidora pozbywamy się nasion.
Papryczkę chili kroimy w plasterki. Jeśli nie lubimy zbyt pikantnych potraw, nasiona wyrzucamy. Jeśli lubimy ostre dania, nasiona zostawiamy.
W misce łączymy rukolę, sery, odcedzoną kukurydzę i pozostałe warzywa. Polewamy wcześniej przygotowanym sosem. Dokładnie mieszamy.
Sałatkę przekładamy do salaterki a na wierzchu układamy podsmażone salami.
Smacznego!

3 Comments

  1. Chcieliśmy Cię zaprosić na piąte spotkanie kreatywnych kobiet z Podlasia – BiałystoKreatywny. Wprowadzamy kilka eksperymentalnych pomysłów, posłuchamy ciekawych prezentacji i poznamy siebie nawzajem.

    Spotkanie odbędzie się 26 stycznia (niedziela) o godzinie 13:00.

    Jeżeli jesteś zainteresowana spotkaniem więcej szczegółów na naszym blogu:

    http://www.bialystokreatywny.blogspot.com

    oraz na wydarzeniu Facebook:

    https://www.facebook.com/events/786236031393223/

    Zapraszamy !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *