Pszenna, meksykańska tortilla i burritos z serem feta i warzywami

Muszę przyznać, że do tej pory żadne inne nazwy potraw nie wprowadziły tyle zamętu w mojej głowie, co meksykańskie tortille, burritos, fajitas, tacos i quesadillas. Najwięcej wątpliwości miałam zawsze przy okazji tortilli i burritos. Zwłaszcza, kiedy w różnych źródłach czytałam o tych potrawach lub zabawiałam dania wyglądające w zasadzie identycznie, przyrządzone z takich samych składników, a jednak w jednym miejscu występowały one pod nazwą tortilli, a w drugim nazywane były burritos. Dość szybką i pobieżną lekcją mógłby być dla mnie film „Jeden dzień” (a właściwie kilkanaście jego sekund i wypowiedzianych w ich czasie zdań). Otóż jego główna bohaterka pracowała przez chwilę w meksykańskiej restauracji, w której to próbowała zagubionemu klientowi wytłumaczyć różnice między kilkoma meksykańskimi daniami:
„Tortilla jest z kukurydzy lub pszenicy. Ale kukurydziana tortilla z farszem to taco, a z pszenicą to burrito. Przysmażone burrito to chimichanga. Tortilla jako tost, to toscada. Jak zwiniesz masz enchiladę” – krótko i na temat. Jaki z tego morał? Najważniejsza jest tortilla, czyli placek. To on jest podstawą tworzonych z niego dań. Jednak dla mnie były to wciąż zbyt pobieżne informacje i postanowiłam raz na zawsze i konkretnie określić różnice między tortillą, burritos, fajitas, itd.:
meksykańska tortilla* – płaski placek z mąki pszennej lub kukurydzianej o średnicy od sześciu, aż do trzydziestu centymetrów – dodatek lub podstawa do przygotowania innych dań
tacos – danie, do przygotowania którego używa się niewielkiej (wielkości dłoni) kukurydzianej tortilli, zgiętej na pół, przełożonej różnymi dodatkami: mięsem, cebulą, awokado, warzywami
burritos – to potrawa składająca się z placka pszennej tortilli, większego, niż placki tortilli używane przy okazji tacos, owiniętego wokół składników takich jak: ryż, fasola, mięso. Bardziej amerykańskie/europejskie wersje burrito zawierają wiele innych składników, takich jak salsa, ser, śmietana, guacamole lub warzywa, burritos w odróżnieniu od tacos zwija się w taki sposób, aby można go było trzymać pionowo, a dołem nic nie wylatywało
fajitas – tym, co jest charakterystyczne dla fajitas to fakt, że jej składniki: mięso wołowe, warzywa, są grillowane. Można je podawać bezpośrednio z patelni, placki tortilli podając na oddzielnym talerzu, jako dodatek, składniki fajitas można również położyć na ciepłym placku tortilli, zwinąć go i wierzch pokryć sosem salsa, kwaśną śmietaną lub guacamole
quesadilla – przygotowując quesadilla wykorzystujemy kukurydzianą tortillę, jednak większą, niż w przypadku tacos, posypuje się ją serem i ewentualnie dodaje inne składniki: ziemniaki, grzyby, paprykę jalapeño, pikantne kiełbaski, następnie tortillę składamy na pół, dopiero wtedy podgrzewamy i kroimy na trzy, mniejsze części w kształcie trójkątów. Ewentualnie można również użyć dwóch placków tortilli, posypać je serem, dodać pozostałe składniki, a na nie położyć drugi placek tortilli. Wtedy wszystko podgrzewamy i kroimy w trójkąty

* Istnieje jeszcze coś takiego, jak tortilla hiszpańska, czyli potrawa, której podstawą są jajka. We Włoszech nazywana jest ona frittatą. Przepis na nią znajdziecie tutaj
.
To tyle z teorii. Czas na praktykę, czyli przepis podstawowy na pszenną tortillę.

Pszenna tortilla – składniki:

– 4 szklanki mąki
– 1,5 szklanki wody
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/2 oleju rzepakowego

Pszenna tortilla – przygotowanie:

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy sól i olej. Powoli i stopniowo wlewamy wodę.
Rozpoczynamy wyrabianie ciasta, w razie potrzeby stale dodając kolejne porcje wody. Kiedy ciasto jest już miękkie, gładkie i ma jednolity kolor, formujemy z niego kulę, owijamy folią i odstawiamy na 40 minut.
Po wyznaczonym czasie ciasto dzielimy na 25 porcji i ponownie dajemy im odpocząć przez 10 minut. 
Następnie każdą kulkę rozwałkowujemy na cienki, okrągły i placek o  średnicy około 20 cm.
Placki smażymy na suchej, teflonowej patelni. Najpierw z jednej strony około 30 sekund, następnie odwracamy i smażymy z drugiej strony kolejne 30 sekund. Na sam koniec placek tortilli jeszcze raz przewracamy i smażymy około 15 sekund.

Burritos z serem feta i warzywami – składniki:

– 12 placków pszennej tortilli
– opakowanie sera feta
– 250 g. ulubionych sałat, np. posiekanej rzymskiej i roszponki
– 2 średniej wielkości pomidory
– 1 ogórek
– sos czosnkowy, np wg tego przepisu

Burritos z serem feta i warzywami – przygotowanie:

Ser feta, obrany ogórek i pomidor kroimy w drobną kostkę. Z pomidora pozbywamy się gniazd nasiennych.
Jeśli placki tortilli zrobiły się zbyt twarde i sztywne, aby je swobodnie zwinąć, przykrywamy je na kilka minut gorącą miską (np. podgrzaną w piekarniku). To również dobry sposób na ich podgrzanie, jeśli korzystamy z zimnych tortilli.
Placki tortilli smarujemy sosem czosnkowym i układamy na nich równomiernie sałaty, ser feta, ogórek i pomidor. Składników nie powinno być zbyt dużo, aby tortille dały się bez problemu zwinąć.
Tortille rolujemy w taki sposób, aby w powstałym burrito jeden koniec był „zamknięty” i możliwe było pionowe trzymanie.
Smacznego!
Meksykańskie burritos z pszennej tortilli

4 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *