Sałatka Waldorf z dressingiem jogurtowym

Sałatka Waldorf to jedna z trzech, najbardziej popularnych (obok sałatki Cezar i sałatki Cobb), typowo amerykańskich sałatek. To również jedna z moich dwóch sałatkowych propozycji na ostatnim Restaurant Day. Jej nazwa pochodzi od Hotelu Waldorf w Nowym Jorku, w którym to, w okolicach roku 1893, została zrobiona po raz pierwszy. W oryginalnym przepisie nie było włoskich orzechów, które do sałatki Waldorf zaczęto dodawać około 35 lat później. 

Sałatka Waldorf z dressingiem jogurtowym – składniki:

– 3 twarde jabłka
– seler – najlepiej średniej wielkości korzeniowy (obrany) lub, gdy ktoś go bardzo nie lubi – naciowy (2 łodygi)
– 2 szklanki przekrojonych na pół, czerwonych winogron bez pestek
– szklanka podprażonych na suchej patelni orzechów włoskich
– 1,5 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
– rodzynki (moczone przez ok. 15 minut w ciepłej wodzie)
– łyżeczka soku z cytryny
– świeżo mielony pieprz i szczypta soli
– ewentualnie sałata siewna lub masłowa

Sałatka Waldorf z dressingiem jogurtowym – przygotowanie:

W misce mieszamy jogurt z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Odstawiamy na bok.
Do drugiej miski wrzucamy: pokrojony na ok. 5 mm. kawałki seler, obrane i pokrojone w ok. 2 cm. kostkę jabłka, winogrona, odsączone rodzynki oraz orzechy. Całość zalewamy dressingiem jogurtowym, mieszamy i wstawiamy do lodówki na około godzinę.
Sałatkę Waldorf możemy podawać w jednej, dużej misce lub jej porcję wykładać na talerze, na których układamy po jednym, dwóch liściach sałaty siewnej lub masłowej
Smacznego!
Sałatka Waldorf przepis

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *