Tradycyjna sałatka cezar (caesar salad)

Tradycyjna sałatka CezarNie dajcie się zwieść… jej pozornemu niewyszukaniu, a nawet powiedziałabym – nijakości. No bo cóż, na pierwszy rzut oka – trochę jakiejś salaty i grzanki. Czy to w ogóle może być dobre? No właśnie może. Sekret smaku sałatki Cezar tkwi w sosie, opartym o składniki takie, jak m.in.: anchois, sos Worcestershire i musztarda Dijon, a także w dodatku parmezanu. Sałatkę Cezar zrobiłam po raz pierwszy z okazji  ostatniej, listopadowej Restaurant Day, która odbyła się pod hasłem Ameryki lat 50-tych. Za punkt honoru postawiłam sobie przygotowanie typowo amerykańskim potraw. Ze względów logistycznych nie mogłam zaserwować hamburgerów czy gotowanej kukurydzy. Inspiracji poszukałam więc poza fast food’ami (no nie licząc hot dogów) i dzięki temu przygotowałam dwie, typowo amerykańskie sałatki. Jedną z nich była właśnie sałatka Cezar.

Sałatka Cezar – składniki:

– średniej wielkości sałata rzymska
– szklanka świeżo startego parmezanu
– łyżeczka sosu Worcestershire
– 2 ząbki czosnku
– 1 duże żółtko
– 4 filety anchois
– 1/2 łyżeczki musztardy Dijon
– łyżeczka soli
– łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
– łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
– 1/2 szklanki ekstra oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

do grzanek:
– 2 łyżki masła, roztopionego
– łyżka oliwy z oliwek
– bochenek ciabatty lub chleba włoskiego wg tego przepisu (bez suszonych pomidorów)
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
– 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Sałatka Cezar – przygotowanie:

Najpierw zajmijmy się grzankami. Ciabattę kroimy na kawałki (w dość dużą kostkę). W misce łączymy oliwę z oliwek, masło, przyprawy i mieszamy do czasu ich dokładnego połączenia. Dodajemy pokrojony chlebek i mieszamy aż każdy kawałek zostanie dokładnie pokryty oliwą z masłem. Blachę do pieczenia wykładamy papierem i przekładamy na niego ciabattę z miski. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. i pieczemy, aż grzanki będą złote (ok. 10 minut)

Sos: anchois kroimy na drobniejsze części. Przekładamy do miski, dodajemy sól i przeciśnięty przez praskę czosnek. Za pomocą widelca rozgniatamy wszystko na pastę. Dodajemy pieprz, sok z cytryny, sos Worcestershire, musztardę i żółtko – mieszamy wszystko trzepaczką, dolewając stopniowo oliwę z oliwek.

Umytą sałatę rwiemy na kawałki. Dodajemy grzanki i parmezan. Wszystko polewamy sosem i mieszamy.

Tradycyjna sałatka cezar

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *