Domowa przyprawa korzenna do piernika

Domowa przyprawa korzenna do piernika

Bardzo lubię domowe przyprawy. Nie tylko ich używać, ale również robić. Wsypuję różne składniki (wg podanej receptury) do moździerza, ugniatam, mieszam, dosypuję jeszcze trochę i wychodzi z nich aromatyczna mieszanka. To trochę tak, jakbym czarowała. Trochę jak magia. Domowe przyprawy, jak wszystko, co jest robione samodzielne w domu, mają bardzo duży plus – dokładnie znamy ich skład i nie dodajemy do nich zbędnych „polepszaczy” smaku. Do tego korzenne przyprawy do piernika, kupowane w sklepie, są korzenne tylko z nazwy, a ich skład opiera się głównie na…cukrze. Samych aromatycznych składników jest tam tak naprawdę niewiele. A tutaj znajdziecie moje przepisy na inne, domowe mieszanki przypraw: do ziemniaków, gyros, pięciu smaków, „vegetę”. Po nich przyszedł czas na kolejną domową mieszankę przypraw, czyli korzenną przyprawę do piernika

Domowa przyprawa korzenna do piernika: składniki:

– 2 gwiazdki anyżu
– łyżeczka ziarenek kardamonu
– 1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
– 2 łyżeczki goździków (całych)
– łyżeczka ziarenek ziela angielskiego
– 5 łyżeczek mielonego cynamonu
– 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
– łyżeczka mielonej kolendry
– 2 łyżeczki suszonego, mielonego imbiru

Domowa przyprawa korzenna do piernika – przygotowanie:

Anyż, kardamon, pieprz, goździki i ziele angielskie ucieramy na pył w młynku do kawy lub za pomocą moździerza. Dodajemy pozostałe przyprawy w proszku i wszystko dokładnie mieszamy.
Całość przesypujemy do suchego, szczelnie zamykanego pojemniczka. 
Domowej przyprawy do piernika dodajemy mniej, niż tej ze sklepu, gdyż jest dużo bardziej aromatyczna. Ja dodaję od. 15-20 gramów na 0,5 kg. mąki.
Domowa przyprawa korzenna do piernika

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *