Dieta przy cukrzycy – rozmowa z dietetykiem

Cukrzyca to przewlekła choroba, należąca do grupy chorób metabolicznych. Wyróżniamy jej dwa, główne typy (I i II). Typ I „insulinozależny”, charakteryzuje się całkowitym brakiem wytwarzania insuliny przez organizm (insulina musi być dostarczana z „zewnątrz”, np. w postaci zastrzyków).
Typ II stanowi blisko 90% wszystkich zachorowań na cukrzycę. Może się rozwijać, przez długi czas nie dając żadnych objawów. Cukrzyca typu II charakteryzuje się insulinoodpornością (kiedy mięśnie, wątroba, tkanka tłuszczowa i inne tkanki wykazują zmniejszoną wrażliwość na insulinę), niedoborem insuliny i zbyt wysokim poziomem cukru we krwi.
Jakie objawy powinny nas skłonić do wykonania badań w kierunku wykrycia cukrzycy? Z pewnością należą do nich:
– częste oddawanie moczu
– zwiększone pragnienie i łaknienie
– utrata masy ciała
– przewlekłe zmęczenie
– problemy z koncentracją
– bóle żołądka i wymioty
– mrowienie lub drętwienie stóp i rąk
– niewyraźne widzenie
– częste infekcje
– wolno gojące się rany.
Dieta przy cukrzycy
Zarówno w profilaktyce, jak i w leczeniu cukrzycy, niezwykle ważna jest poprawnie skomponowana dieta. Właśnie dlatego o podstawowe zagadnienia związane z dietą diabetyków, zapytałam dietetyka – mgr. Adama Kuczyńskiego.
A. K.: Z doświadczenia wiem że prawidłowy sposób odżywiania może spowodować, jeśli nie całkowitą eliminację insuliny przyjmowanej z zewnątrz, to przynajmniej znaczne ograniczenie jej dawek w postaci branych zastrzyków. Prawidłowa dieta ważna jest zwłaszcza wtedy, kiedy w terapii mamy już włączoną insulinę. Sam pacjent na pewno nie skomponuje sobie takiej diety.
– O czym powinny pamiętać osoby chore na cukrzycę?
A.K.: Podstawą jest regularność spożywania posiłków oraz ciągła kontrola poziomu cukru we krwi. Pozwala to sprawdzić, jakie produkty i posiłki powodują wzrost tego poziomu. Ważne jest również, aby prowadzić „dzienniczek żywieniowy”. Pozwoli  nam on kontrolować, jakie produkty zjadamy oraz czy nie są to ich zbyt duże ilości.
Dieta przy cukrzycy
Co jest najważniejsze w komponowaniu diety osoby chorej na cukrzycę?
A.K.: Posiłków powinno być od 4 do 6 dziennie. Należy jeść regularnie, co 4-5 godzin. Dzięki temu że będziemy jeść mniej ale częściej, łatwiej będziemy mogli kontrolować poziom cukru. Regularne posiłki pomogą nam również utrzymać prawidłową masę ciała, a także sprawią że nie będziemy odczuwać głodu. Ważne jest to, aby każdy dzień zaczynać od śniadania. To po obiedzie drugi, największy pod względem kaloryczności posiłek w ciągu dnia. Pozwala nam uzupełnić glikogen w mięśniach, który został wyczerpany podczas snu. Śniadanie pozwala również przyspieszyć przemianę materii. Dzięki zjedzeniu śniadania unikniemy podjadania między kolejnymi posiłkami w ciągu dnia i łatwiej nam będzie kontrolować ilość tych posiłków.
Kolejny ważny posiłek to obiad. Jest największy pod względem kaloryczności. Obiad powinien być zjadany jako „środkowy” posiłek. Czasami jest to trudne do wykonania, np. z racji pracy, obowiązków zawodowych. Ważne jest, aby obiad był przygotowywany bez zbędnego dodatku tłuszczu. Pamiętajmy również o porcji surówki z dowolnych warzyw (bez dodatku majonezu, a np. z jogurtem naturalnym lub oliwą z oliwek).
Natomiast kolacja ten posiłek, który pomaga uniknąć spadku cukru w czasie snu, a dzięki temu możemy łatwiej kontrolować glikemię. Kolacja powinna zawierać mniej węglowodanów prostych, a więcej węglowodanów złożonych. Dobra na kolację będzie np. porcja ryby z dodatkiem warzyw. Starajmy się unikać owoców które mogą powodować wahania cukru we krwi, np. bananów, czarnych porzeczek, owoców suszonych.
– To trzy posiłki, a czwarty i piąty?
A.K.: Oczywiście, ważne jest, aby pomiędzy trzema głównymi posiłkami, spożywać jeszcze dwa mniejsze, czyli drugie śniadanie i podwieczorek. Są one najmniejsze pod względem kalorycznym. Możemy zjeść np. porcję owoców z jogurtem naturalnym lub też kanapkę z ciemnym pieczywem. Te dwa, mniejsze posiłki są również bardzo istotne, ponieważ pozwalają uniknąć sięgania po niezdrowe przekąski i pomagają utrzymać poziom cukru we krwi na stałym poziomie.
– Czy istnieje wzorcowy jadłospis dla diabetyków?
A.K.: Cukrzyca nie jest „łatwą” chorobą, nie ma jednego, cudownego jadłospisu czy przepisu, który jest idealny dla każdego cukrzyka. Dieta musi być indywidualnie dostosowana do  zawansowania cukrzycy oraz do potrzeb danej osoby. Dlatego bardzo ważne jest, aby lekarzy kierowali pacjentów na konsultację do dietetyka, który będzie mógł pomóc pacjentowi. Nie jest to jedynie kwestia ułożenia jadłospisu, ale również nauczenia tego, jak prawidłowo się odżywiać i łączyć dane produkty z dawkami insuliny. Taka edukacja jest niezbędna, a bardzo często lekarze i środowisko medyczne tego nie rozumie. 
Dziękuję za rozmowę.
A.K.: Dziękuję.
Dieta przy cukrzycy
Cukrzycę można leczyć lub jej leczenie w bardzo dużym stopniu wspomagać dietą. Przypomnijmy zatem kilka ogólnych wskazówek dotyczących diety osób chorych na cukrzycę:
jedz częściej, ale mniejsze posiłki
– ogranicz ilość tłuszczu
nie podjadaj między posiłkami
– wybieraj produkty jak najmniej przetworzone: zamiast jasnego pieczywa pszennego, wybieraj razowe, pełnoziarniste, zamiast białego ryżu sięgaj po ryż brązowy, pełnoziarnisty makaron, grube kasze
– nie rezygnuj ze śniadania!
– jedz ryby przynajmniej trzy razy w tygodniu, a ogranicz ilość zjadanych jajek (2-3 tygodniowo)
– staraj się jeść jak najwięcej warzyw
– zrezygnuj ze słodyczy
– pokrycie zapotrzebowania energetycznego diabetyków opiera się na podziale:

białka 15-20%
tłuszczów 20-30%
węglowodanów 50-60%

Aby ułatwić obliczenie węglowodanów w pożywieniu, wprowadzono pojęcie wymiennika węglowodanowego (tzw. jednostka chlebowa), co odpowiada ilości produktu zawierającego 12 g węglowodanów, tj. 48 kcal… brzmi skomplikowanie? Dlatego tez tak ważne są regularne wizyty u lekarza i korzystanie z pomocy dietetyka, którzy przybliżą zagadnienie.

4 Comments

  1. ________________________________________
    CIEKAWIE OPRACOWANE: INTELIGENTNE! ♥♥♥♥♥

    ________________________________________

  2. Słyszałam że dla osób chorujących na cukrzyce bardzo dobra jest kurkumina.
    Sama osobiście stosowałam ją już od dłuższego czasu i nawet o tym nie wiedziałam.
    Kiedyś brałam suplementy, ale zrezygnowałam jak tylko dowiedziałam się że większość z tych preparatów się nie wchłania

    • Tak , ponieważ kurkumina skutecznie obniża poziom cukru we krwi i niweluje stany zapalne .
      A jakie suplementy brałaś ? Znam parę dobrych , ale jeżeli trafiłaś na curcumin complex to się ci nie dziwie że zrezygnowałaś

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *