Ciasto piernikowe z kaszą manną

Bardzo lubię pierniki. Dosłownie wszystkie. Miękkie, twarde, z dodatkami i bez. Dlatego, gdy znalazłam w zeszycie z przepisami mojej mamy dość stary przepis (sprzed jakichś trzydziestu lat), na dość oryginalne ciasto piernikowe z kaszą manną, nie mogłam mu się oprzeć i od razu musiałam je upiec. Masa z kaszy manny dość sprawia, że piernikowe placki ciasta dość szybko robią się miękkie i ciasto można jeść już dzień po jego upieczeniu.

Ciasto piernikowe z kaszą manną – składniki:

placki
– 600 g. mąki pszennej
– 200 g. cukru
– 70 g. masła
– 70 g. miodu
– 4 łyżki mleka
– 2 jaja
– 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 0,5 łyżeczki sody
masa
– 3 szklanki mleka
– 120 g. masła
– 120. g. cukru
– 4 łyżki kaszy manny
polewa czekoladowa
– 2 tabliczki mlecznej czekolady
– 3 łyżki masła

Ciasto piernikowe z kaszą manną – przygotowanie

Placki: 50 g. cukru karmelizujemy na patelni. Gdy karmel jest gotowy, dolewamy do niego mleko, miód, masło i wsypujemy resztę cukru. Całość studzimy, przekładamy do miski i dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy je i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na trzy równe części, które rozwałkowujemy na trzy cienkie placki (u mnie o wymiarach…) Placki pieczemy oddzielnie, każdy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Wyjmujemy i studzimy na kratce.
Masa: Mleko zagotowujemy z masłem i cukrem. Gdy zaczyna wrzeć zdejmujemy garnek z płomienia i ciągle mieszając mleko, wsypujemy do niego kaszę manną. Stawiamy ponownie na kuchence, ciągle mieszamy i podgrzewamy do momentu, aż masa zacznie bulgotać.

Masę dzielimy na dwie części. Pierwszą, gdy jest jeszcze bardzo ciepła, smarujemy placek piernikowy, i wyrównujemy łyżką. Kładziemy na niej drugi placek piernikowy (lekko dociskamy), na którym równomiernie rozsmarowujemy drugą, ciepłą część kaszy manny. Na niej układamy trzeci placek, dociskamy i odstawiamy do wystygnięcia.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło i czekoladę. Mieszamy wyrabiając jednolitą masę. Tak przygotowaną polewę wylewamy na wierzch ciasta, rozsmarowujemy łyżką, a gdy przestygnie, całość wstawiamy na godzinę do lodówki.

Smacznego!

4 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *