Wiosenne śniadanie – jajecznica ze szpinakiem i pomidorami

Uwielbiam jajecznicę ze szpinakiem, a Wy? Wystarczył jeden telefon: „chcesz szpinak, to przyjeżdżaj narwać, mam go dużo”. No to pojechałam, a jakże! I rzuciłam się w te zagony i rwałam jak szalona. A szpinak wylądował tego samego dnia na moim talerzu, razem z jajecznicą. Podobnie dzisiaj rano, na śniadanie. Zostało go jeszcze sporo, więc siedzę i dumam, co tu z nim jeszcze zrobić. Uwielbiam szpinak, co powtarzam przy każdej, nadarzającej się okazji.

Jajecznica ze szpinakiem i pomidorami – składniki (2 osoby):

– 5-6 jajek minus białko z jednego jajka
– średniej wielkości pomidor
– 2-3 garście szpinaku świeżego szpinaku
– średnia cebula
– ząbek czosnku
– 2 łyżki masła
– sól i pieprz

Jajecznica ze szpinakiem i pomidorami – przygotowanie:

Patelnię stawiamy na średnim ogniu i roztapiamy na niej masło. Wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażamy kilka minut, aż zmięknie. Dodajemy szpinak, pokrojone pomidory i posiekany czosnek i wszystko razem podsmażamy 3-4 minuty. Wbijamy jajka i często mieszając smażymy jajecznicę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Podajemy np. z razowymi tostami.
Smacznego!

Jajecznica ze szpinakiem i pomidorami

6 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *