Sałatka z buraków i czarnej soczewicy

„Burak”…słowo, które nie wiedzieć kiedy, nabrało negatywnego znaczenia. Chcesz określić człowieka o wątpliwych zasobach intelektualnych, bez kultury i ogłady? Aby go krótko i celnie scharakteryzować, wystarczy właśnie to jedno, krótkie słowo „burak”. A ja lubię buraki (choć nie w odniesieniu do ludzi). Bo burak smacznym warzywem jest. I staję w jego obronie. Buraczki zasmażane i sałatka z buraczków i cebuli, to jedne z chętniej jedzonych przeze mnie w dzieciństwie dań (acha…zapomniałabym!! Wszystkiego najlepszego z okazji Dnia Dziecka. Każdemu, bez względu, na wiek!). A dziś polecam sałatkę z buraków i czarnej soczewicy. Jeśli nie liczyć dość długiego czasu gotowania buraków, to całość robi się bardzo szybko. I jest naprawdę sycąca. Zapewne dzięki orzechom. Zapraszam!

Sałatka z buraków i czarnej soczewicy – składniki (na 4 osoby):

– szklanka czarnej soczewicy
– 4-5 średniej wielkości buraków
– pół pęczka natki pietruszki
– opakowanie sera typu feta
– 1 średniej wielkości, czerwona cebula
– pół szklanki soku z cytryny
– szklanka obranych orzechów włoskich
– 1/4 szklanki oleju arachidowego
– sól i pieprz

Sałatka z buraków i czarnej soczewicy – przygotowanie

Buraki wrzucamy do wrzątku i gotujemy ok. 2 godzin, aż będę miękkie. Czarną soczewicę gotujemy w drugim garnku, w lekko posolonej wodzie, ok. pół godziny, a następnie odcedzamy. Ugotowane buraki obieramy i kroimy, np. w kostkę.
W szklance mieszamy dokładnie olej z sokiem z cytryny. Buraki i soczewicę przekładamy do miski, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, posiekaną pietruszkę, olej z cytryną, sól i pieprz do smaku i delikatnie mieszamy. 
Przekładamy wszystko na talerz i posypujemy pokrojonymi orzechami i fetą.
Smacznego!
Sałatka z buraków i czarnej soczewicy

4 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *